UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-10-02 17:03

Kézilabda: a mennyiség után a minőség korszakát hozhatja el a kiemelt akadémiai rendszer

Évekig a sikeres balatonfüredi utánpótlás-nevelésben tevékenykedett, nyár óta pedig a szegedi Pick Kézilabda Akadémia igazgatójaként dolgozik Kárpáti Krisztián. Az ifjúsági válogatott szövetségi edzőjét a kiemelt státuszú intézményekről kérdeztük.

Hosszú évek után hagyta el a Balatonfüred roppant sikeres, korosztályos bajnoki címeket is szerző utánpótlás-nevelését és a Pick Szeged államilag kiemelt státuszt kapott akadémiájának igazgatója lett a fiú ifjúsági kézilabda-válogatottat is irányító Kárpáti Krisztián. A nyáron nagy elánnal vetette bele magát a munkába – aztán ugye, tudjuk – megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma.

Kárpáti Krisztián szerint a kiemelt akadémiákon a minőségi képzés a legfontosabb cél Forrás: pickhandball.hu
Kárpáti Krisztián szerint a kiemelt akadémiákon a minőségi képzés a legfontosabb cél Forrás: pickhandball.hu
„Július tizenharmadikán kezdtük az alapozást, a nyári szünetben kimondottan sokat tudtunk dolgozni, a csapatépítésben jobban álltunk, mint azt előzetesen vártam, tehát jó érzésekkel vártuk a szezont – kezdte honlapunknak Kárpáti Krisztián. – Az iskolakezdéssel és a visszatérő koronavírus-járvánnyal viszont összekuszálódtak a dolgok, alapvetően kilenc létesítményben béreltünk volna termet, főként iskolákban, ebből hatot bezártak előttünk, így persze óriási pályahiánnyal nézünk szembe. A környező városokban próbálunk teremidőt kiharcolni, de ez ilyenkor nem egyszerű, próbáljuk valahogyan túlélni ezt az időszakot.” A körülményeknek alapesetben javulniuk kéne, hiszen a Pick-akadémia is ott szerepel az ország hat kiemelt státuszt kapott kézilabda-akadémiája között, ami nagy lehetőségeket rejt magában. „Amíg a taóval a mennyiséget lehetett igazán növelni, addig a kiemelt akadémiákon már a minőség kerülhet előtérbe. Jól működő rendszer lehet ebből majd, de mint mindenhez, ehhez is idő kell, mire kiforrja magát. Még szélesebb humánerőforrás áll a rendelkezésre, minden szakmára jut szakember, a rehabilitáció és az erőnlét terén is egészen új távlatok nyílnak. Ha a valóban tehetséges gyerekeket jól gyűjtik össze az akadémiák, akkor tényleg kivételes lehetőség ez a magyar kézilabda előtt.”
Rea Barnabás az egyik szegedi fiatal aki a Kielce elleni BL-meccsre is elutazott a felnőttcsapattal Forrás: pickhandball.hu
Rea Barnabás az egyik szegedi fiatal aki a Kielce elleni BL-meccsre is elutazott a felnőttcsapattal Forrás: pickhandball.hu
Szegeden ráadásul nem csak a minőségi utánpótlásképzés, hanem a BL-ben szereplő felnőttcsapat is megtalálható, ami óriási motivációt jelent a fiataloknak, pláne, ha időnként még be is kerülnek a „nagyok” közé. „Van néhány utánpótláskorú játékosunk, aki rendszeresen a felnőttek edzéseit látogatja. Ez részben hatalmas élmény, részben nagy lehetőség a tapasztalatszerzésre, hogy valaki a világ legjobbjai mellett készül nap, mint nap. Ami problémás lehet, hogy a játékpercek minimálisak, de mindenképpen jó löketet adhat a folytatáshoz egy-egy Bajnokok Ligája-mérkőzésnek a hangulata.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.