UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-10-07 18:59

Rg: a korosztályos bajnok Kocsis Evelin magabiztosan várja a junior Eb-t

Az MTK Budapest 14 éves ritmikus gimnasztikázója, Kocsis Evelin nagyszerű formát mutatva nyert meg mindent, amit lehetett a korosztályos országos bajnokságon, és a tőle megszokott elánnal készül tovább a november végi junior Eb-re.

„Amit ez a kislány nap mint nap edzésmunkaként letesz az asztalra, azt csak csodálni lehet” – jellemezte Kocsis Evelint még a tavalyi, moszkvai ritmikus gimnasztika junior-világbajnokságon szalaggal elért hatodik helyezése után Deutsch-Lazsányi Erika, a szövetség technikai bizottságának, egyben az ígéret klubja, az MTK Budapest szakosztályának elnöke.

Kocsis Evelin remekelt a juniorok ob-ján Fotó: Makó Éva/mtk.hu
Kocsis Evelin remekelt a juniorok ob-ján Fotó: Makó Éva/mtk.hu
A 14 éves versenyző a koronavírus-járvány miatt majdhogynem egy évet töltött el komolyabb megméretés nélkül, legutóbbi nívósabb viadala a tavaly október végi, Takaszakiban rendezett egyesületi világbajnokság volt (ott is hatodik lett Pigniczki Fannival és Juhász Annával kiegészülve). Evelinnek azonban nem szegte kedvét, hogy sokáig nincs esemény, amelyen meg tudja mutatni magát, szorgalmasan edzett tovább, és olyan fontos képzésekre (mint például a szertechnika) is több figyelmet fordíthatott, amilyenekre korábban kevesebbet. Az elmúlt hónapok munkájának gyümölcse pedig a szeptember végi, Törökbálinton lebonyolított junior országos bajnokságon kezdett el beérni, amelyen mind a négy szerrel a legjobbnak bizonyult, így összetettben is a dobogó legfelső fokára állhatott. „Nagyon jó volt újra versenyezni, feldobott, hogy ismét versenydresszben, versenyhajban, sminkben vonulhattam be a gyakorlatokra. Talán még picit izgultam is, pedig ez sosem volt jellemző rám. Verseny előtti drukk azért mindig van bennem, de hogy ne essek túlzásokba, abban már a mentáltréning is segít. Örülök az első helynek, mert az is volt a célom, hogy nyerjek. A gyakorlataim összességében jól sikerültek, ezzel együtt ugye, mindig van min javítani. Szép ütemben haladok. Sok újítással és nehezítéssel álltam szőnyegre, de jelentősen csak a szalaggyakorlatom alakult át. Szétszedtük, de nem annyira, hogy ne tudtam volna újra kigyakorolni, és összerakni” – mondja Evelin az mtk.hu-nak ob-ról, amely után az Európai Tornaszövetség azzal kapcsolatban is döntést hozott, hogy november végén a felnőttek Európa-bajnoksága mellett a juniorok kontinensviadalát is megtartják Kijevben. A magyar színeket három egyéni versenyző képviselheti, Evelin helye biztosnak tűnik a trióban.
Kocsis Evelin elszántan készül a junior Eb-re Fotó: Makó Éva/mtk.hu
Kocsis Evelin elszántan készül a junior Eb-re Fotó: Makó Éva/mtk.hu
„Éreztem, hogy nem fogják törölni az eseményt, szóval nem lepett meg a döntés. Boldog vagyok, hogy ismét bizonyíthatunk a nemzetközi színtéren, bár az, hogy ilyen hosszú szünet után ennyire hamar érkezik egy nagyon fontos verseny, picit furcsa lesz. Mégsem tartok semmitől, mert már tök jó állapotban vannak a gyakorlataim, addig pedig még keményen dolgozhatok tovább. Mindig a maximumot igyekszem nyújtani, szóval szerintem minden rendben lesz.” Hogy valóban minden rendben lehet a junior Eb-n, azt alátámasztják az MTK Budapest edzőnőjének, Koch-Tiringer Tímeának szavai is, aki nemrégiben így nyilatkozott a versenyző esélyeiről: „Nehéz felmérni, hogy pillanatnyilag hol helyezkedik el a nemzetközi mezőnyben. Tavaly 2006-os születésűként a legfiatalabbak közé tartozott a vébén, ennek ellenére a nála két évvel idősebbek között is remekelt. Idén nem voltak versenyeink, nem láttuk a többieket, és azt sem tudjuk, melyik országban, milyen szintű felkészülés zajlik. Mindenesetre a teremben mutatott munkája és a koreográfiáinak nehézsége alapján úgy ítéljük meg, hogy Európa és a világ élmezőnyében van a helye a korosztályban.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.