UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2020-10-08 18:48

Labdarúgás: „Manapság egy 20 éves játékos, ha van egy jó meccse, azt hiszi, neki mindent lehet”

Kemény szavakkal illette az utánpótláskorú játékosokat a Vasas frissen szerződtetett középpályása, Pátkai Máté. A 23-szoros válogatott labdarúgó szerint a fiatalokból hiányzik az igényesség, erről is beszélt a telex.hu-nak adott interjújában.

Szokatlanul őszinte, tartalmas interjút adott a napokban a telex-hu-nak a nemrég az NB II-es Vasashoz szerződött Pátkai Máté. A huszonháromszoros válogatott labdarúgó egyebek mellett az utánpótlás-nevelésre és a fiatal játékosokra is kitért. Kemény kritikával illette őket, a 32 éves középpályás úgy látja, még az ő generációjához képest is jelentős szemléletváltáson estek át. És nem a jó irányba.

Pátkai Máté szerint kontraproduktív a futballutánpótlásba pumpált nagymértékű befektetés Forrás: Vasas FC
Pátkai Máté szerint kontraproduktív a futballutánpótlásba pumpált nagymértékű befektetés Forrás: Vasas FC
„Az MTK-nál már végigjátszottam a teljes szezont, bajnokok lettünkmondta Pátkai a telex.hu-nak.Valamennyi hazai meccs előtt három órával érkeztem, felfújtam a labdákat, pontosan tudtam, mi a feladatom. Segítenem kell. Manapság egy 20 éves játékos, ha van egy jó meccse, azt hiszi, neki mindent lehet, mindent szabad, nem szólnak rá. Hatalmas különbség. Nagyon nincs meg bennük a motiváció, a küzdeni akarás. Lehet, hogy az a játékos is hiányzik a rendszerből, aki leüvölti a fejüket, mert egy fiatalt kordában kell tartani, ne nőjön az idősebbek fejére. Tök jó dolog, hogy minden megvan a jelenlegi klubomnál, a Vasasnál, amikor 2001-ben voltam itt, még borzasztó körülmények között edzettünk. Ha az akkori és a jelenlegi állapotokat összehasonlítom, 100 évet előreléptünk, húsz év alatt sikerült egy csomó mindent behozni. A fiatalok nem tudják, milyen volt vörös salakon, vagy az MTK földes pályáján focizni. Most a műfű, a füves pálya, fűtött pálya, de a hibrid is természetes nekik, az ország bármelyik pontján járunk. Pedig jó lenne megértetni velük, hogy nem ajándékba kapják. Sok ember munkája, adója van abban, hogy ilyenek a körülmények. Most az látszik, hogy ez a nagy mértékű befektetés kontraproduktív, nem éri el a célját.”  Hozzátette, hogy szerinte mindez nem feltétlenül csak a fiatalok hibája, hanem a rendszerben lévő többi szereplője is. Véleménye szerint a 9-10 éves gyerekekhez kellenének a legjobb edzők, hiszen tizennyolc évesen már késő a szélsőt beadni, a középpályást lefordulni, szerelni megtanítani. „A mai szülőkön sem látni, hogy követelnének a gyerekektől. Van elvárásom a saját gyerekemmel szemben még akkor is, ha a feleségem nem ért velem egyet. Hiába nyolcéves a gyerekem, van feladata. Elkényeztetjük a magunk módján, de kell egy minimum. Ez a minimum nemcsak a futballistától, az énekkarostól, de az útépítő munkástól is elvárható. A másik két területet kevésbé ismerem, de az akadémistáink, a fiataljaink nem igényesek. Azt hiszik, minden jár nekik, mert volt egy jó passzuk, esetleg egy góljuk.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.