UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-10-11 08:45

Asztalitenisz: még a sportigazgatót is meglepi, milyen jól szerepelnek a fiatalok az Extraligában

Öt Extraliga-fordulót követően három győzelemmel és két vereséggel áll a MOATSZ up-válogatott néven indított, fiatalokból álló asztalitenisz-csapat a legmagasabban jegyzett hazai bajnokságban; a szövetség sportigazgatójával, Fazekas Péterrel beszélgettünk a fiúk helyzetéről.

Immár öt fordulót tudhat maga mögött a férfi Extraligában a MOATSZ up-válogatott néven indított asztalitenisz-csapat, amelyet a 16 éves Huzsvár Erik, Ócsai Máté (17) és Szántosi Dávid (14) alkot, és az ifjúsági fiúválogatott vezetőedzője, Somosi Miklós irányít. A srácok az első három meccsüket magabiztosan nyerték 5:2-re a Honvéd Szondi SE, 6:1-re a Félegyházi ASI és 6:1-re a DVTK ellen arattak diadalt, a legutóbbi két fordulóban viszont alulmaradtak a Szerva ASE (5:2) és a Sportcsarnok SE-vel (5:2) szemben.

Huzsvár Erik (balról) és Szántosi Dávid jól szerepel az Extraligában Forrás: moatsz.hu
Huzsvár Erik (balról) és Szántosi Dávid jól szerepel az Extraligában Forrás: moatsz.hu
„Az fiú utánpótlás-válogatott szakágvezetője, Lakatos Gyula javasolta a szövetségnek, hogy a srácoknak lehetősége nyíljon az Extraliga-szereplésre, ott ugyanis csak jövőre lesz esedékes az U21-es szabály, amely kötelezi a csapatokat arra, hogy legalább egy huszonegy év alatti aszteliteniszezőt szerepeltessenek. A fiúk ebben az évadban még nem indulhattak a legfelsőbb hazai osztályban, ezt szerettük volna megoldani. A mérkőzéseiket a KSI termében játszák, Somosi mellett pedig Pázsy Ferenc is foglalkozik velük” − magyarázza a szövetség sportigazgatója, Fazekas Péter. A szakember kijelentette, a döntés legfőképpen Huzsvárék fejlődése érdekében született. Még a sportigazgatót is meglepi, milyen jól teljesítenek eddig. „Lakatos Gyula a bajnoki rajt előtt úgy vélekedett, a középmezőnyben zárhatnak a srácok. Az Extraligában jelenleg tizenkét csapat érdekelt, négy esik ki, visszaállunk a tízes rendszerre. Az up-válogatottnak nincs biztos bennmaradási opciója, ugyanúgy kipottyanhat a legjobbak közül, mint bármelyik másik alakulat. Ugyanakkor sokkal jobban szerepelnek, mint ahogyan azt előzetesen vártam. Attól tartottam, túl nagy falat lesz ez nekik; főleg amiatt, mert több együttes erősített. Ehhez képest szépen megállják a helyüket. Igaz, nem a legjobbak ellen kezdtek, de a sikerek által megnőtt az önbizalmuk.” Fazekas amondó, a srácokon már most látszik, rengeteget fejlődtek; szerinte a kemény nyári felkészülés és az Extraliga-szereplés miatt. Mi történhet abban az esetben, ha Ócsaiék nem esnek ki a bajnokságból, de az U21-es szabály miatt le szeretnék igazolni őket a riválisok? „Meggyőződésem, hogy ezek a fiúk egy év múlva már olyan szinten lesznek, hogy stabilan megállják a helyüket szinte bármelyik csapatban. Ez a jövő kérdése, biztos hogy a szóban forgó helyzetben észszerűen reagálnánk; felteszem helyosztót írnánk ki a szabadon maradt pozícióra. Noha nem elsődleges szempont, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy másik alakulatban némi pénzt is keresnének, jelen állás szerint pedig egy forintot sem kapnak. Mindent összevetve, most örülnünk kell, mert láthatóan jót tesz Szántosiéknak az Extraliga.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.