UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-10-22 15:33

Birkózás: mit veszítettünk a junior-vb törlésével?

A Nemzetközi Birkózószövetség nemrég bejelentette, törli a decemberre tervezett belgrádi junior-világbajnokságot. Hogy mekkora csapás ez a hazai birkózósportnak, arra a korosztályos válogatottak szakvezetői – Ritter Diletta, Struhács György és Tóth Gábor – adtak választ a magyar szövetség hivatalos oldalának.

A juniorok tavaly a legsikeresebb magyar birkózó-korosztályt alkották; összesen 5 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzérmet nyertek a világversenyeken. Noha a mezőnyből azóta kiöregedett többek között két kötöttfogású, a junior Európa-bajnok, U23-as vb-bronzérmes Lévai Tamás és a junior vb- és Eb-harmadik Vitek Dáriusz, valamint a szabadfogásban korosztályos világbajnoki harmadik Mester Milán, a junior gárda az idén is hasonlóan jó esélyekkel lépett volna szőnyegre a nemzetközi erőpróbákon. Csakhogy a koronavírus-járvány megfosztotta az ifjú sportolókat az újabb bizonyítási lehetőségtől azzal, hogy a világ- és Európa-bajnokságukat egyaránt törlésre ítélte.

Szőke Alex az aranyéremért szállhatott volna harcba a belgrádi junior-vb-n Fotó: Martin Gábor
Szőke Alex az aranyéremért szállhatott volna harcba a belgrádi junior-vb-n Fotó: Martin Gábor
Kötöttfogásban igazi utánpótlás-nagyágyúk képviselték volna a magyar színeket: a korcsoport világ- és Európa-bajnoka, Takács István (87 kg) és a kadét-vb-győztes, junior Eb-aranyérmes Szőke Alex (97) is utolsó évesként küzdött volna. „Kettejük közül úgy hiszem, Alexet viseli meg jobban a helyzet; nagyon motiválta, hogy a junior-világbajnoki dobogó legfelső fokára állhasson, míg István ezt már tavaly elérte. Habár a 2019-es kerethez képest valamelyest gyengébbek lettünk az idén, két-három érmet vártam volna az Eb-n, kettőt pedig a vb-n. A legnagyobb probléma ugyanakkor az, hogy kiesett öt-hat nemzetközi verseny a programból, ezzel együtt tizennyolc-húsz olyan mérkőzésen nem birkózhattak, amely szükséges a töretlen fejlődés megóvásának érdekében” – idézi a junior kötöttfogású válogatott vezetőedzőjét, Struhács Györgyöt a szövetség hivatalos oldala. A kötöttfogásúakhoz hasonlóan a női birkózók is a korosztály valaha volt legsikeresebb kontinenstornáját abszolválták tavaly Pontevedrában: Nagy Bernadett (76) a dobogó tetejére állt, Szél Anna (55) és Bognár Erika (59) ezüst-, míg Dollák Tamara (57) és Szabados Noémi (65) bronzérmet ünnepelhetett. Közülük egyedül Dollákra nem számíthatott volna Ritter Diletta szakágvezető az idén. „Ezúttal többen másik súlycsoportban indultak volna. Nagyon erős csapat a mostani, éppen amiatt bánhatjuk különösen, hogy elmarad mindkét világverseny. Az Eb-n öt, a vb-n két medálban reménykedtem volna. Bernadett, Erika és Szekér Szimonetta (53) egyaránt átlép az U23-as mezőnybe januárban, szóval ők azok, akik különösen szomorúak lehetnek. Először halasztották a megméretéseket, majd bejelentették, megtartják őket, később kiderült, mégsem – ez érintette őket a legrosszabbul. Ahogyan minket is, hiszen teljesen felborult a tervezett felkészülési menetrendünk, ráadásul arról sem kaphatunk pontos képet, jelenleg hol tartunk a világmezőnyhöz képest” – vélekedik Ritter Diletta. Az U20-as szabadfogásúak mestere, Tóth Gábor is amondó, hogy az utolsó évesek sínylik meg leginkább a kialakult szituációt. „Kiss Károly (65), Kovács Árpád (70) és Végh Richárd (92) érintett ebből a szempontból, de azokat a versenyzőket is sajnálom, akik hatalmas csatában harcolták ki a válogatottságot; ilyen például Nagy Péter (74) – mondja Tóth. – Nagyon bíztunk abban, hogy legalább a vb-t megrendezik, szomorúak vagyunk amiatt, hogy erre nem kerül sor. Jövő héten Tatán táborozunk, és próbálunk a lehető legtöbbet készülni a felnőttekkel együtt azért, hogy jövőre szép eredményeket érhessünk el.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.