- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Öttusa: őrzik lelkesedésüket a Volán Fehérvár fiataljai

Kiváló hangulatban folyik a munka a Volán Fehérvár öttusa-szakosztályában. Az utánpótláskorú versenyzők lelkesen edzenek, és készülnek a közelgő versenyekre.

A fiatalok háziversenyeken szerepelhettek Forrás: Volán Fehérvár Öttusa [1]

A fiatalok háziversenyeken szerepelhettek  •  Forrás: Volán Fehérvár Öttusa

Szerencsére, most van mire. Például a hétvégén éppen hazai pályán, Székesfehérváron sorra kerülő junior és U19-es országos bajnokságra. A fiatalok hosszú ideje nem jártak hasonló rangú viadalon, így elszántan és gondtalanul várják az éles bevetést. A gondterheltséget a szakosztály igazgatója, Vörös Zsuzsanna is igyekszik leplezni, ha az ígéretek közé lép, azonban a sportág klasszisának sportvezetőként számos problémával kell szembenéznie a koronavírus-járvány beárnyékolta hónapok során.

Vörös Zs [2]„A járványhelyzet az egész szakosztályt megviselte, a legnagyobb nehézségekbe anyagi téren ütköztünk – mondja a 2004-es athéni olimpia bajnoka. – A szakosztálytól a költségvetés negyven százalékát kellett megvonni. Edzőket küldtünk el, csökkentettük a fizetéseket, felszerelésektől, lovaktól váltunk meg. Mindezt azért, hogy tovább tudjunk működni. A családok is érintettek lettek, hiszen a havi tagdíj összegét megemeltük. Mostanra nagyjából sikerült mindent újrakezdenünk, a biztonságot szem előtt tartva mennek az edzések, de így is van egy-két szülő, aki még nem engedi el a gyerekét.”

A megközelítőleg százhúsz fős szakosztály a kényszerszünetben versenyszituációkkal és kisebb háziversenyekkel igyekezett tartani a fiatalabbak motivációját, a nemzetközi szerepléshez szokott idősebbekben azonban nagy hiányérzet támadt az idei évből törölt korosztályos világesemények miatt.

„Sok olyan kérdéssel fordultak hozzám, hogy hogyan tovább? Most akkor mire készüljenek? A legaggasztóbb helyzetbe azok a versenyzők kerültek, akik utolsóévesek a korosztályukban, és most akartak nagy eredményt elérni, erre az évre készültek legjobban. Csak abban tudunk bízni, hogy jövőre már megrendezik ezeket a versenyeket.”

A szakosztály-igazgató hozzátette, azt is reméli, 2021-ben a tokiói olimpiára is sor kerül, mert az az egész sportvilágnak új, pozitív töltetet adhat. A Volán Fehérvárnak nemcsak egykori, hanem jelenlegi kiváló felnőttversenyzői is vannak. Kovács Sarolta egyéniben, váltóban és csapatban, Demeter Bence váltóban és csapatban nyert világbajnokságot, a tokiói ötkarikás játékokra pedig már mindketten kvótát szereztek. Az ő jelenlétük ugyanúgy inspirálja a következő generáció tagjait, mint Vörös Zsuzsannáé.

walthier laura [3]„Jó testközelből látni, hogy hova lehet eljutni – vélekedik a 15 éves Walthier Laura. – A személyük sok motivációt ad, és sokat segítenek a tanácsaik. Eleinte nehéz volt megbarátkozni azzal, hogy nincsenek versenyek, de szerencsére nagyon jó csapatunk van, így edzésekre is élvezettel járok. A szakosztályban mindenki olyannak fogad el mindenkit, amilyen. Ha bármilyen problémánk akad, azt együtt oldjuk meg. Így volt ez az elmúlt hónapokban is. A karantén alatt a futásra tudtuk a legnagyobb hangsúlyt fektetni, de a jó edzőinknek köszönhetően, a többi számba is hamar visszajöttünk. Jelenleg azért edzek, hogy minél hamarabb a válogatottba kerüljek.”

csák milán [4]„Idén még U17-es vagyok, de már arra készülök, hogy jövőre az U19-ben indulok – mondja a 16 éves Csák Milán. – Itt kezdődik a négytusa. Az úszás és a kombinált szám mellé bejön a vívás is. Ennek nagyon örülök, mert a vívást tartom a legerősebb számomnak, remélem, így jövőre még nagyobb esélyekkel indulok a versenyeken. Jártam már korosztályos Eb-n és vébén is, de azért is hiányoztak idén ezek az események, mert utazni, külföldön lenni is nagyon szeretek. Ez a része is motivál az élsportnak, ezért is szeretnék továbbra is válogatott maradni.”

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [5] a sportági aloldalunkon.