- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Súlyemelés: vb helyett ifi világkupa, magyar helytállással

Majdnem a többi – egyként lefújt – jeles világverseny sorsára jutott a súlyemelők idei ifjúsági világbajnoksága is, amelyet Peru és a sportág nemzetközi szövetsége, az IWF közösen írt ki november közepére. Végülis azonban nem törölték, hanem világkupának átnevezve lebonyolították a viadalt, igaz, a valós, egyetlen közös színhely helyett külön-külön, összesen hatvankét ország „súlyos” központjában, online szisztéma szerint vetélkedtek a tinédzser lányok és fiúk. Időben párhuzamosan folytak az egyes súlycsoportok versenyei, amelyeken a 402 résztvevő között három ifjú magyar hölgy, és öt erős legény is indult.  Akik nemcsak a mezőny méretességéhez járultak hozzá, hanem megfelelő produktummal Magyarország méltó képviseletéhez is.

Szalai Lili két korosztályos magyar csúccsal lett nyolcadik Forrás: MSSZ [1]

Szalai Lili két korosztályos magyar csúccsal lett nyolcadik  •  Forrás: MSSZ

A „nyolcak” a tatai edzőtáborban sereglettek össze, és a hovatovább életünk szerves részévé vált óvintézkedéseknek, egészségvédelmi előírásoknak megfelelve csak akkor és addig vették le arcukról a védőmaszkot, amíg emeltek. A három magyar kislány pedig kalapemelést érdemlő módon teljesített: együttesen nyolc országos korosztályos rekorddal rukkoltak ki, kategóriájukban  a nemzetközi mezőny jelentős részét maguk mögé utasítva.

A legkiválóbbat az Oroszlányi VSK első ifi évét töltő tehetsége, a 16 éves Szalai Lili nyújtotta, aki a nyolcadik helyen végzett összetettben a 71 kilogrammosok között. Edzője, az egykori nagyszerű súlyemelő, Bagócs János beszámolója szerint úgy jutott el a 175 kilós ifjúsági magyar csúcsig, hogy szakításban a világkupa-sorrendben hatodik helyet hozó 81, lökésben pedig – szintén új korosztályos rekordot jelentően – 94 kilót teljesített. 

Klubtársa, a 15 esztendős Mikhel Eszter is kitett magáért, aki az összetettben kilencedik lett a plusz 81 kg-os kategóriában. Esetében a 162 kg ugyanúgy országos serdülőcsúcsot ért, mint 92 kilós lökése.

A hazai súlyemelősport egyik nagy ígérete, a diákolimpiai bajnok Ehrlich Panka négy országos csúccsal hívta fel magára ismét a figyelmet. A töretlenül fejlődő, 13 éves leányzó, aki a másik oroszlányi egyesület, az OVSEE serdülő emelője, első világversenyén 15.-ként végzett az 55 kilósok között. A mezőny legfiatalabbjaként kilenc vetélytársát is maga mögé utasította, mind a hat gyakorlatát tökéletes technikával végrehajtva. Szakításban a 60 után a 62 és a 64 kg-mal is elbánt, lökésben pedig 70, 74 és 76 kg-os kísérlete után villant a három fehér lámpa, végül összetettben a már negyedik csúcsot jelentő 140 kilogrammnál állt meg a „rekordszámláló”. 

A fiúk közül a legelőrébb Fekécs Szilárd végzett, aki 81 kg-ban 260 kilóval összetettben a 10. helyen zárt. Bimbó Brendon (55 kg) 165 kilóval a 11., Újvári Lajos (67 kg)  212 kg-mal a 16., Fenyő Dániel (73 kg) pedig 250 kilogrammal a 12. lett, míg Féderer Benjámin (89 kg) – mindhárom szakításgyakorlatát elrontva – kiesett.  

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN [2] a sportági aloldalunkon.