UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2020-12-06 17:26

Kézilabda: az utolsó pillanatban jelentkezett, és be is került az amerikai válogatott vb-keretébe Merkovszki Pál

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

Az Amerikai Egyesült Államok férfi kézilabda-válogatottja legutóbb 2001-ben járt világbajnokságon, akkor, Franciaországban a 24. helyen, utolsóként zárta a tornát. Mínusz 109-es gólkülönbséggel, pontszerzés nélkül, többek között a nyolcgólos Grönland elleni vereséggel a hátizsákban vonult tizenkilenc éves száműzetésbe. Az IHF (Nemzetközi Kézilabda Szövetség) szabadkártyájának köszönhetően Egyiptomban visszatérnek a mezőnyben az amerikaiak, természetesen egyelőre szerény reményekkel. Ami magyar szempontból különösen érdekessé teszi, a történetet, az a Gyöngyös 20 éves, dél-karolinai születésű kettős állampolgár kapusa, Merkovszki Pál beválogatása. „A gyöngyösi csapattársaim közül többen tudták, hogy az Egyesület Államokban születtem és egyik küldte át a cikket, miszerint játékosokat toboroznak válogatottba – emlékezett vissza honlapunknak a magyar korosztályos válogatottal világbajnoki ötödik helyezett kapus. – Akkor gondolkodtam rajta, de úgy voltam vele, biztos, hogy nem… Aztán rágódtam egy kicsit, és az utolsó pillanatban mégis jelentkeztem, elküldtem a bemutatkozóvideót, és gyorsan meg is keresett a válogatott svéd edzője, aki meggyőzött a beszélgetés során.”

Elfogadták Merkovszki Pál jelentkezését az amerikai válogatottba, így januárban a franciák és a norvégok ellen is védhet Forrás: Nemzeti Sport
Elfogadták Merkovszki Pál jelentkezését az amerikai válogatottba, így januárban a franciák és a norvégok ellen is védhet Forrás: Nemzeti Sport
A válogatott internetes toborzását hallva, na meg tudva, hogy mennyire gyerekcipőben jár az USA-ban a sportág, a Jég veled című filmből jól ismert jamaikai bobcsapat története juthat eszünkbe. Ám, ha megnézzük az összeverbuválódott játékoskeretet, rögvest látjuk, hogy szó nincs ilyesmiről.  A német Flensburg, a norvég Elverum, a dán Kolding és a spanyol Ademar Leon is ad sportolót a végleges, húszfős keretbe. Na meg az idén az EHF Európa Ligában bemutatkozott Gyöngyös is. „Régebben voltak próbálkozások a sportág felfuttatására az országban, de ezek nem voltak sikeresek. Most viszont mi jó reklámot csinálhatunk a vébén, ebben az IHF is megadja a támogatást, hiszen a következő három tornán ott lehetünk, emellett pedig a 2028-as Los Angeles-i olimpián is garantált a részvétel. Imponálóan hangzott, hogy ilyen lehetőségek állnak előttünk, az edzőn pedig azt éreztem, hogy szüksége van rám.” Merkovszki – amennyiben pályára lép Egyiptomban – a magyar válogatottban legalább három évig nem szerepelhet. Azt mondja, ezért is húzta ilyen sokáig a jelentkezést, mert nagyon szeretett a korosztályos válogatottban szerepelni, az edzőtáborokban részt venni. De mégis meggyőzték az amerikaiak, hiszen velük az utánpótlás helyett, immár felnőtt világversenyeken mutathatja meg magát. Először januárban Egyiptomban, méghozzá egy bivalyerős csoportban: az amerikaiak a franciákkal, a norvégokkal és az osztrákokkal kerültek egy kvartettbe. „Január negyedikén találkozunk először akkor kezdődik Dániában az edzőtáborunk. Senkit sem ismerek a csapatból, csak egy listát kaptak a játékosok nevéről. A kézilabda eléggé összetett csapatsportág, ennyi idő alatt nehéz lesz összekovácsolni ezt az elég színes társaságot. Nyilván nem a norvég vagy francia csapatot fogjuk megverni, de jó lehetőség, hogy sokkal erősebb ellenfelekkel szemben szokjon össze a csapat. Talán az osztrákokat meglephetjük, biztosan rájuk készülünk majd a legtöbbet, aztán pedig meglátjuk, hogy mennyi van bennünk.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.