- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sakkolimpia: a magyar csapat egyharmadát tehetik ki a fiatalok 2024-ben

Mint arról már beszámoltunk [1], az Európai Sakk Unió és a kontinens sakkvezetői után vasárnap este a nemzetközi szövetség (FIDE) is pozitívan bírálta el Magyarország sakkolimpiai pályázatát, így 2024-ben Budapest rendezheti meg a világ ötödik legnagyobb sporteseményét. A magyar sportági szövetség elnöke, Szabó László az Utanpotlassport.hu-nak foglalta össze, hogy a fiatalok számára miért teremt páratlan lehetőséget a sakkolimpia.

Szabó László víziójának csak egy része a sakkolimpia Fotó: Micheller Szilvia [2]

Szabó László víziójának csak egy része a sakkolimpia  •  Fotó: Micheller Szilvia

„A házigazda ország mindkét mezőnyben három-három csapatot indíthat, plusz kérelmezni fogjuk a FIDÉ-től, hogy egy fogyatékos játékosokból álló sakkcsapatot is összeállíthassunk. A magasabb létszámok által a legtehetségesebb fiatalok előtt megnyílik az út, hogy odaérjenek a magyar válogatottba, és mondjuk a második vagy harmadik csapat tagjaként sakkolimpiai asztalhoz üljenek. Hogy erre hány fiatalnak lesz majd lehetősége, azt most még óvatosan saccolnám meg. A sakkban néha az, aki nyolc-tizenkét évesen a világ csúcsán van a korosztályában, pár év múlva eltűnik, de erre ugyanúgy akad fordított példa is. Azt gondolom, akik 2024-ben hazai színekben szerepelni fognak a sakkolimpián, azoknak az egyharmad része most még tizennyolc éven aluli játékos. Abban pedig biztos vagyok, hogy a felnőttválogatottban a mostani korosztályos sakkozók közül öt-hat fiú és négy-öt lány is helyet akar majd követelni magának négy év múlva.”

Szabó László elmondta, a jelenlegi utánpótláskorú élversenyzőknek érezniük kell, hogy ők már annak a csapatnak a tagjai, amelynek a horizontján a magyar sakkolimpia tündököl. Ezek a játékosok ennek szellemében a hétfőn rajtoló korosztályos online világbajnokságon már sakkolimpiás egyenfelszerelésben játszanak. Az elnök kiemeli, a magyar tinédzserek remek teljesítménye is sokat számított a pályázat elbírálásakor, hiszen ahogy fogalmazott: „Ha nincsenek jó felnőtt- és utánpótlás-játékosok, akkor csökkenek az esélyek, hiszen csak erős országnak adják oda a rendezési jogot.”

A szövetség a fiatalokat a következő négy évben minden eszközzel segíteni fogja, hogy eljussanak a felnőttválogatottig, de Szabó László kihangsúlyozza: a lehetőségnél többről szól a sakkolimpia.

„Amikor prezentáltam a magyar elképzeléseket, valójában nem egy sakkolimpiáról beszéltem, hanem egy víziót próbáltam felfesteni. Ennek a sakkolimpia majdhogynem nem is a legfontosabb része, mert az esemény szervezése logisztikai kérdés, a versenyt mindenki meg tudja rendezni. Az igazi kérdés az, hogy mi miért csináljuk, és mit akarunk vele elérni? Én nem sakkolimpiát akarok rendezni, hanem egy olyan húzóerővel bíró eseményt, amely a magyar sakk legamatőrebb, soha versenyzővé nem váló sakkozóitól az éljátékosokig mindenkire hat. Az olimpia a népszerűsítés szempontjából a fiatalokra fog fókuszálni. Egy korosztályból két-három jó játékos lesz, de én azt szeretném, hogy minden korcsoportban legalább harminc-negyvenezer gyerek tanuljon meg sakkozni, és ha nem is lesz valakiből soha kimagasló versenyző, a játék élményét, valamint értékét ismerje meg.”

Gaál Zsóka1 [3]Gaál Zsóka, háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, a 13 éves lányok jelenlegi világranglistáján negyedik helyezett sakkozó:
„Boldog vagyok, hogy Magyarország rendezheti a 2024-es sakkolimpiát! Addigra már tizenhétéves leszek. Eddig is nagyon elhivatott voltam a sakk iránt, de úgy érzem, a tudat, hogy 2024-ben akár én is a csapat tagja lehetek, még motiváltabbá tesz.”

kozák ádám 1 [4]Kozák Ádám, 18 éves U18-as rapid és villám Európa-bajnok sakkozó, Magyarország legfiatalabb nagymestere:
„Számomra a 2024-es budapesti sakkolimpia nagyon jó lehetőség. Célom, hogy akkora már stabil tagja legyek a felnőttválogatottnak. A hazai pálya külön motivációt jelent. Úgy gondolom, hogy ez remek lehetőség a magyar sakktársadalom számára is, az olimpia rendezése által még nagyobb lendületet kaphat a hazai sakkozás.”


Borhy Marcell,
 15 éves U16-os magyar bajnok sakkozó:borhy m11 [5]
„Másfél éve, amikor Szabó László elnök úr előállt azzal a gondolattal, hogy Magyarország 2024-ben olimpiát rendezne, senki sem hitte volna, hogy ez az álomszerű elmélet valóra válhat, de a bátrak írják a történelmet! Ezúttal is szeretném kifejezni tiszteletemet mindazoknak, akik ezt lehetővé tették. Bár országunk kicsi, annál nagyobb sakktörténelmi múlttal rendelkezik, és ez inspirációt ad nekünk ifjúsági játékosoknak, valamint felnőtt sakktársainknak a fejlődésre. 2024-ben meg”lesz a lehetőség, hogy nem egy, hanem a rendezői jog miatt három csapattal képviseljük hazánkat, és hazai terepen mérkőzzünk meg a világ legjobbjaival.”

karácsonyi [6]Karácsonyi Kata, a 14 éves lányok világranglistáját vezető sakkozó:
„Szívből örülök a döntésnek, nagyon drukkoltam, hogy Budapest rendezhesse meg a sakkolimpiát. Ez óriási motivációt jelent számomra, mindent meg fogok tenni azért, hogy négy év múlva a női csapat tagjaként küzdhessek Magyarország sikeréért.”

További korosztályos hírek SAKKBAN [7] a sportági aloldalunkon.