UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-12-08 16:17

Párbajtőrvívás: Osman-Touson Maruán már örül annak, hogy egyáltalán pástra léphet

Noha mindig a korosztálya legjobbjai közé tartozott idehaza, egyéniben még nem ünnepelhetett országos bajnoki címet a BVSC-Zugló párbajtőrvívója, a 18 éves Osman-Touson Maruán; célja, hogy ebben az évadban a dobogó legfelső fokára álljon.

Jól szerepelt az őszi szezonban a BVSC-Zugló 18 éves párbajtőrvívója, Osman-Touson Maruán. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy a négy U20-as Magyar-kupa-versenyen két-két arany- és ezüstérmet nyerve jelenleg a korosztályos ranglista első helyén áll. „Szeptemberben hiányzott a motivációm. A koronavírus-járvány miatt kilátástalanná vált a nemzetközi viadalok helyzete, éppen emiatt a válogatóversenyek lényegét sem értettem. Sokat segített a sportpszichológusom, és rájöttem, az összes erőpróbára megméretési lehetőségként kell tekintetnem, örülnöm, hogy egyáltalán pástra léphetek téthelyzetben” – magyarázza Maruán.

Osman-Touson Maruán (jobbról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC
Osman-Touson Maruán (jobbról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC
A csapatban kadét Európa-bajnoki ezüstérmes sportolót megviselte, hogy a világszövetség törölte az idén áprilisra tervezett Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot. „A tavalyi vébé-keretből kicsúsztam, az azt megelőző évben pedig sérülés miatt nem vehettem részt rajta, szóval nagyon szerettem volna megtapasztalni végre, milyen az esemény hangulata – főleg az Egyesült Államokban. Nehéz volt feldolgozni a tényt, főleg amiatt, mert a március eleji, poreci junior Európa-bajnokságon egész jól ment a vívás: a nyolc között hosszabbításban, tizenegy tízre kaptam ki a későbbi győztes orosz Egor Lomagától, és csapatban is csak épphogy lecsúsztunk a dobogóról.” Maruán tíz évvel ezelőtt, az MTK Budapest csapatában, tőrözőként kezdett vívni. „A családomban édesanyám ágán mindenki ezt a sportot űzte, szóval magától értetődő volt, hogy én is a páston kötök ki. Két évig tőr volt a kezemben, a fegyvernem alapjait megismerve szerettünk volna váltani a párbajtőrre. Hét évig edzettem kék-fehérben, de mivel tizennégy-tizenöt éves koromban egyre kevesebb edzőpartnerem lett, klubot váltottam, és a BVSC-Zugló csapatába igazoltam, amelyben Kovács Iván foglalkozik velem.” Érdekesség: noha mindig a korosztálya legjobbjai közé tartozott idehaza, egyéniben még nem ünnepelhetett országos bajnoki címet. „A legutóbbi két évadban például mindig a második helyen zártam a korcsoportomban. A célom az, hogy ebben a szezonban aranyérmet szerezzek – habár még fogalmunk sincs arról, mikor rendezik meg a versenyt. Az biztos, hogy a felnőtt ob-t decemberben megtartják; ezen a viadalon már azzal is elégedett lennék, ha a negyeddöntőig menetelnék. Természetesen akkor sem panaszkodnék, ha ennél jobban sikerülne!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.