UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2020-12-10 08:50

Utánpótlás-konferencia: Sárfalvi Péter szerint tartani kell a fiatalokban a lelket

„A legrosszabb, amit a gyerekek tehetnek, az az, ha a közeli célok hiánya miatt felhagynak a sporttal. Az edzők és a szülők feladata, hogy ebben a tekintetben se engedjék el a fiatalok kezét, tartani kell bennük a lelket” − véli Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár.

Az Utnapotlassport.hu szerkesztősége nemrégiben Egy nap az utánpótlásért címmel rendezett konferenciát a Budapesti Honvéd székházában; a Magyar Edzők Társasága együttműködésével tartott sportfórumon Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár nyilatkozott az állami sportvezetésről és járványkezelésről.

aa
aa
„Senki nem számított a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámára. Februárban még a tokiói olimpia és számos hazai világverseny megrendezésében bíztunk, egy hónappal később, márciusban pedig már országos veszélyhelyzetet hirdettek. A sport teljes lezárásával kezdődtek az intézkedések, és nagyon jól vizsgázott a magyar egészségügy, kevesebb fertőzöttel és halálesettel átvészeltük azokat a hónapokat. Nyáron az Operatív Törzzsel folyamatosan együttműködve készültünk a második hullámra, amelynek érkezését érezni és látni is lehetett. Figyelembe véve azt, hogy az emberi élet mindennél fontosabb, a versenyengedéllyel rendelkező sportolóknak zavartalanul folytatódhatott a felkészülésük. Jelenleg is több sportágban zajlanak a bajnokságok, a buborékrendszer egyaránt vizsgázott, szóval azt hiszem, a lehetőségekhez képest életben tartottuk a sportot. Bízunk abban, hogy 2021 első negyedévében normalizálódik a helyzet, és ismét nézők előtt tarthatunk eseményeket. Látom a fényt az alagút végén” − magyarázta Sárfalvi Péter. A szituáció miatt aggasztó, a lemorzsolódás mértéke növekszik-e idehaza. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár úgy fogalmaz: „a legrosszabb, amit a gyerekek tehetnek, az az, ha a közeli célok hiánya miatt felhagynak a sporttal. Az edzők és a szülők feladata, hogy ebben a tekintetben se engedjék el a fiatalok kezét, tartani kell bennük a lelket.” Érthető, hogy vannak olyan szülők, akik a koronavírus miatti aggodalom okán nem engedik el a gyerekeket edzésre. Mit javasol ebben az esetben a helyettes államtitkár? „Apaként én sem örültem ennek a helyzetnek; a gyerekeim sportolnak, de úgy vélem, ha betartják a nagyon szigorú fertőzésmegelőzési szabályokat, akkor a kockázat csökkenthető. Nem tiltom el őket a mozgástól, és remélem, hogy az egyesületek mindenre figyelnek. Ami pedig a versenyeket illeti: a buborékrendszerben megtartott eseményeken lényegében nincs mitől félni, biztonságban vannak.”