- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: korosztályos csúcsot és hét utánpótlásérmet hozott a felnőtt ob záró napja

A szokásoktól eltérően, szombat délelőtti döntőkkel zárult a felnőtt úszó ob a kaposvári Csik Ferenc Versenyuszodában. Ahogyan az első három döntős napon, a fiatalok ezúttal is beleszóltak a „nagyok” csatáiba.

Szilágyi Gerda ifjúsági országos csúcsa második helyet ért 50 m háton Fotó: Derencsényi István/MÚSZ [1]

Szilágyi Gerda ifjúsági országos csúcsa második helyet ért 50 m háton  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

A két hosszabbik hátúszószámban remeklő Szilágyi Gerda (17, Stamina TK) egyenesen ifjúsági országos csúccsal vétette észre magát, 28.99-es ideje viszont csupán a második helyre volt elég a győztes Burián Katalin mögött. A férfimezőnyben ugyanezen a távon a pécsiek 18 éves versenyzője, Jászó Ádám lett bronzérmes (25.63).

A táv első felében szépen haladt 1500 m gyorson a nagy esélyes Késely Ajnával az FTC 17 esztendős reménysége, Mihályvári-Farkas Viktória, végül 16:39.30-as idővel magabiztos ezüstérmet gyűjtött be, míg a nála is két évvel fiatalabb érdi Csulák Lia lett a harmadik (16:50.21).

A férfiak 100 m pillangó csúcsversenyében a várakozásoknak megfelelően Milák Kristóf és Szabó Szebasztián vitt el a showt, ám utánuk közvetlenül Kós Hubert (17, UTE) következett 52.70-es idővel, hozzá hasonlóan 200 m gyorson a Budafóka 18 éves úszója, Zombori Gábor lett harmadik (1:48.60) Milák és Németh Nándor mögött. A női mezőnyben 200 m gyorson, a mindössze 15 éves gyulai Veres Laura ért el nagyszerű eredményt, 2:01.11-es ideje ezüstérmet eredményezett.

Összességében az utánpótláskorúak tizennyolc dobogós helyezéssel zárták a kaposvári viadalt, ebből kettő volt aranyérem: Szilágyi Gerda nyert 100 m háton és Kós Hubert olimpia A-szinttel győzött 200 m vegyesen.

Korábbi írásaink a felnőtt országos bajnokságról:
Szilágyi Gerda nyert 100 m háton, és még három utánpótlásérem született a felnőtt ob első „döntős” napján [2]
Kós Hubert pályafutása második legjobb idejével győzött 200 m vegyesen a felnőtt ob-n [3]
Három érem jutott péntekre az utánpótláskorúaknak a felnőtt ob-n [4]

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [5] a sportági aloldalunkon.