- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Torna: Balázs Krisztián bearanyozta az utánpótláséveit az ifi Eb-n

Erre várt, ezért dolgozott. Az FTC-Telekom 18 éves tornásza, Balázs Krisztián elképesztően sikeres korosztályos éveket tudhat maga mögött, hiszen a törökországi ifjúsági Európa-bajnokság előtt volt már az ifjúsági olimpiáról egyéni ezüst- és bronzérme, az EYOF-ról és a junior-világbajnokságról harmadik helye, továbbá a dobogó második fokára két éve ugyanúgy az ifi Eb-n is felállhatott. Egy dolog hiányzott nagyon: az egyéni arany (mert vegyes csapatban az ifi olimpián már ez is összejött).

Balázs Krisztián nyújtón bronzérmes Forrás: European Gymnastics [1]

Balázs Krisztián nyújtón bronzérmes  •  Forrás: European Gymnastics

Nagy Zoltán tanítványa Mersinben most az utolsó utánpótlás-világversenyén lépett a szerekhez, és többször is hangoztatta előtte, hogy méltó módon szeretne búcsúzni a korosztályos éveitől. Szerdán a csapattal ezüstérmet szerzett, pénteken az egyéni összetett döntőben bronzérmes lett. Már ez is nagy sikernek számított, de tudta, a vasárnapi szerenkénti finálékban – ahová négy szeren jutott be – ennél is nagyobbat dobbanthat. Meg is tette.

Lovon a hetedik, gyűrűn a hatodik helyen végzett. Jött a nyújtó, amelyen a legmagasabb pontszámot kapta a selejtezőben és az összetett döntőben is. Mondjuk ki utólag: bajnoki címre esélyesként érkezett a fináléba. Ez a nyomás azonban látszólag csöppent sem zavarta, nagyszerű gyakorlatot bemutatva 13.366 ponttal az élre állt. Aztán korláton szerepelt, az ott kapott 13.166 pont a harmadik pozícióba sorolta, de végül a negyedik helyre csúszott vissza.

Az egész ifjúsági Európa-bajnokság utolsó két gyakorlatát nyújtón a összetett aranyérmes, és addigra már három szeren bajnok ukrán Kovtun, és honfitársa, az összetettben második Kosztjuk mutatta be. Ezeken múlott, hogy Krisztián nyakába milyen színű érem kerül. De az ukránok eddig sem tudtak annyit a szeren, mint a magyar fiú, miért most táltosodtak volna meg? Ráadásul Kovtun gyakorlata nem sikerült jól. Kosztjuk „sajnos” már szebben tornázott, és így magyar szempontból az Eb legizgalmasabb másodpercei következtek, amíg a pontjára várt a csarnok. Majd megjelent a kijelzőn: Kosztjuk 12.900 ponttal a harmadik. Balázs Krisztián pedig ifjúsági Európa-bajnok! Magyar himnusz szólt Mersinben. Krisztián pedig csillogó Eb-arannyal a mellkasán lép a felnőttek közé. Micsoda befejezés, és micsoda kezdet!

A nyújtó érmesei középen Balázs Krisztiánnal Forrás: European Gymnastics [2]

A nyújtó érmesei középen Balázs Krisztiánnal  •  Forrás: European Gymnastics

„Még nem tudom felfogni, hogy sikerült, többnyire még nem érzékelem, de megfogom, és tudom, hogy itt a nyakamban az Eb-arany – mondta Krisztián a sikere után. – A melegítés jól sikerült, lovon megcsináltam a gyakorlatot, a lényeg, hogy nem estem le, de nekem nem ez a legerősebb szerem. Gyűrűn jobbra számítottam, de van egy elem, amit a közelmúltban kellett megváltoztatnunk, azt nem tudtam olyan jól kigyakorolni, ezért ott volt hibám. De tudtam, hogy jön a két legfontosabb szerem, így félre tudtam tenni mindent. Persze egy kicsit bezavart, hogy nem a rendes szersorrend volt, vagyis engem nyújtón szólítottak először, utána jött csak a korlát, pedig mindig a nyújtó az utolsó szer.. A nyújtógyakorlatom jól sikerült, de a pontszámról inkább nem beszélnék, emiatt ugyanis elég feszült lettem, amikor megláttam. Aztán a korláthoz szólítottak, éppen akkor volt a nyújtón legnagyobb riválisom, az ukrán Kovtun, és láttam, hogy hibázott, így már biztos voltam benne, hogy meglesz az arany. Felszabadultan tudtam így korlátozni, de hiába, mert az első elemet elrontottam, amit egyébként még álmomból fölkeltve is meg tudok csinálni, így itt nem lett érem. De ha választanom kellett volna, hogy két ezüst, vagy egy arany, akkor ez utóbbit választottam volna.”

Fantasztikusan tornázott a Győri AC ígérete, Molnár Botond is, aki talajon alkotott maradandót Törökországban. A 16 éves ígéret 13.400 ponttal a harmadik helyen végzett, ezzel meg is alapozta a magyarok remek hangulatát vasárnap délelőtt.

A talaj érmesei között Molnár Botond (jobbra) Forrás: European Gymnastics [3]

A talaj érmesei között Molnár Botond (jobbra)  •  Forrás: European Gymnastics

Az első kör második helyén voltam, aminek örültem, mert nem akartam, hogy elsőként szólítsanak – számolt be a bronzérmes. – A célom az volt, hogy egy kiegyensúlyozott, jó gyakorlatot mutassak be. Érdekes, mert közben nem izgultam, de amikor kijött a pont akkor nagyon. Az első kör után második voltam, de tudtam, hogy a második körben van egy ukrán, aki, ha jól megcsinálja a gyakorlatát, jobb lesz nálam. Az ő gyakiját oldalról figyeltem, szerencsémre kétszer is kilépett, így megőriztem a harmadik helyet, ő pedig lecsúszott a dobogóról. Most nagyon boldog vagyok. Korábban pont a talajjal voltak gondjaim, egy sérülés miatt később is tudtam elkezdeni a felkészülést. Ettől még édesebb ez az érem.”

A csupán 15 esztendős Závory Szilárd első világversenyén végzett ötödikként ugrásban, míg Dobrovitz Ádám a 18. születésnapján köszöntötte fel magát ötödik hellyel gyűrűn.

Az ifi Eb-n a magyarok egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek. A fiúk boldogságát látva pedig arról is könnyű megfeledkezni, hogy a kontinensviadaltól jó néhány olyan ország maradt távol, melynek versenyzői minden bizonnyal beleszóltak volna a dobogós helyezésekbe.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, MERSIN
Szerenkénti döntők

Talaj: 1. Gytis Chasazyrovas 13.733 (litván), 2. Ivan Szevruk 13.466 (ukrán), 3. Molnár Botond 13.400
Lólengés: 1. Illja Kovtun 14.233 (ukrán), 2. Gytis Chasazyrovas 13.366, 2. Eyal Indig 13.366 (izraeli)… 7. Balázs Krisztián 12.533
Gyűrű: 1. Illja Kovtun 13.266, 2. Vologyimir Kosztjuk 13.166 (ukrán), 3. Bora Tarhan 13.000 (török)… 5. Dobrovitz Ádám 12.966, 6. Balázs Krisztián 12.833
Ugrás: 1. Gabriel Burtanete 14.283 (román), 2. Illja Kovtun 14.033, 3. Bora Tarhan 14.016… 5. Závory Szilárd 13.733
Korlát: 1. Illja Kovtun 14.600, Mikita Melnikov 13.666 (ukrán), 3. Mert Efe Kilicer 13.266 (török), 4. Balázs Krisztián 13.166
Nyújtó: 1. Balázs Krisztián 13.366, 2. Mert Efe Kilicer 12.933, 3. Vologyimir Kosztjuk 12.900

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN [4] a sportági aloldalunkon.