- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sportlövészet: Jákó Miriam biztató sikert aratott az első Eb-válogatón

A felnőtt női pisztolyos mezőnyben a mindössze 16 éves Jákó Miriam nyerte a sportlövők első válogatóversenyét a jövő február végén kezdődő finnországi 10 méteres Európa-bajnokságra, amelyen még osztanak kvótát a tokiói olimpiára. A tervezett három válogatóból a két legjobb eredményt veszik számításba az összesítésnél.

Jákó Miriam sikerével zárult a pisztolyos nők első Eb-válogatója Fotó: Czékus Péter [1]

Jákó Miriam sikerével zárult a pisztolyos nők első Eb-válogatója  •  Fotó: Czékus Péter

A zsombói Cél-Tudat SE ígérete a szombathelyi Savaria-kupa alapversenyében 568 körrel Sike Renáta (573) mögött kvalifikálta magát a döntőbe, amelyben 237.6 körrel nyert Csonka Zsófiát (233.8) és Berde Viktóriát (213.5) magabiztosan megelőzve.

„A verseny jól indult, elég biztatóan lőttem, aztán jött egy kis probléma – mondja Miriam arra utalva, hogy a sűrített levegős tartályát menet közben több okból is cserélnie kellett. – Ez kicsit kizökkentett, bár a következő sorozaton még nem látszott. A végére el is fáradtam, így az akkor mutatott teljesítményemmel már nem lehetek megelégedve. A szezon még csak most kezdődik, sokat kell gyakorolni. A győzelemben talán az is közrejátszott, hogy az alapverseny és a döntő között tudtam enni egy kicsit, és visszatért az erőm, ami az otthonról hozott spagettiben rejlik.”

Miriam a válogató utáni napon debütált a felnőttválogatottban is (a karanténba kerülő, így a Savaria-kupát is kihagyó Major Veronikát helyettesítette). A lengyelek ellen 117–75-re megnyert barátságos mérkőzésen megbízható tagja volt a nemenkét két-két puskás és pisztolyos versenyzőből álló magyar csapatnak. A hétvégi sikereit azonban igyekszik a helyén kezelni.

„Az Európa-bajnokságra még van két válogató. Meglátjuk, azokon hogyan tudok szerepelni, de nyilván megpróbálom magamból kihozni a legtöbbet. Ha sikerül a felnőtt Eb-csapatba kerülnöm, akkor egy ilyen nagy verseny, amelyen még kvóta is szerezhető, kiváló lehetőség és tapasztalatszerzés lenne a számomra. Amennyiben a juniorcsapatban tudok helyet kivívni magamnak, az Eb-döntő lehet a célom, hiszen oda még nem jutottam be eddig.”

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN [2] a sportági aloldalunkon.