UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2020-12-18 15:45

Tenisz: Fajta Péter nagy eredménnyel búcsúzott az utánpótlásévektől Floridában

A legelőkelőbb helyen rangsorolt juniorkorú játékos, Fajta Péter az Egyesült Államokban, a nagy múltú Orange Bowl-versenyen kis híján dupla tornagyőzelemmel intett búcsút az utánpótláséveknek.

Egyesben első kiemeltként várta az év utolsó igazán rangos utánpótlás teniszviadalát, a flordiai Orange Bowl-t a 18 éves Fajta Péter. Ennek megfelelően magabiztosan menetelt a hatvannégyes táblán (az első fordulóban erőnyerőként), a legjobb négy közé szettveszteség nélkül jutott el. Az elődöntőben a francia Luca Van Assche felett diadalmaskodott 7:5, 2:6, 6:4-re, a fináléban viszont már nem bírt a másik franciával: a 16 esztendős Arthur Fils 6:1, 4:6, 6:2-re győzte le őt. Párosban viszont végig megállíthatatlanok voltak az egyesben a harmadik körben búcsúzott Velcz Zsomborral, a floridai verseny döntőjében a Shang, Vallejo kínai-paraguayi kettőst múlták felül 6:4, 6:3-ra.

Forrás: Magyar Tenisz Szövetség
Forrás: Magyar Tenisz Szövetség
Fajta így kis híján dupla sikert aratott pályafutása utolsó korosztályos versenyén, ami korábban csupán két játékosnak sikerült az Orange Bowl-on. „A legelégedettebb akkor lettem volna, ha egyesben is összejön a győzelem, de persze ez is így is szép eredmény – kezdte honlapunknak Fajta Péter. – Nem volt betervezve ez a verseny, az utolsó pillanatba derült ki, hogy mégis utazunk Floridába. Azért mentem ki, hogy bekerüljek a top húszba a ranglistán, ez sikerült, a tizennegyedik helyre jöttem előre.” A decemberi viadal előtt a koronavírus-járvány által sújtott évben két junior Grand Slam-tornán is részt vett, és csak ezért kettőn, mert Wimbledont törölték a US Openen pedig nem rendeztek korosztályos versenyeket. „Jobb lett volna mind a négyen játszani, de nagy élmény volt így is. Ausztráliában két kört mentem a táblán, a harmadikban pedig a későbbi döntős ellen szerválhattam a meccsért, azzal kapcsolatban van bennem hiányérzet. De mindent összevetve hatalmas élmény volt testközelből látni a világsztárokat, ugyanott melegítettem és öltözhettem, mint például Grigor Dimitrov.” Az Orange Bowl-on szerzett ranglistapontok, illetve az első húszba kerülés azért is értékes, mert így a tizenkilencedik születésnapjáig (május 23-ig) a 25 és 15 ezres ITF-felnőttversenyeken nem kell selejteznie, alanyi jogon főtáblás. „Nem lesz egyszerű, de jó lenne az év végére az első hatszázba kerülni a világranglistán. A felnőttek elsősorban rutinban járnak előttem, amikor vereséget szenvedek, az általában nem a teniszem miatt történik. De idővel jönni fog a tapasztalat is.” További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.