UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2020-12-24 14:32

Asztalitenisz: a szövetség bízik abban, hogy az új korcsoportoknak megfelelően rendezik jövőre az Eb-t

A varasdi U21-es Európa-bajnokság mellett az Európa top10-bajnokságon és a felnőtt, az U21-es, valamint az újonc ob-n egyaránt küzdhettek a fiatal hazai asztaliteniszezők, ám az év legfontosabb eseménye, az utánpótlás kontinensviadal elmaradt.

Csakúgy, mint bármelyik sportban, a koronavírus-járvány miatt az asztaliteniszezők is rendhagyó évet zártak; a járvány első, tavaszi hulláma előtt, márciusban megtartották a varasdi U21-es Európa-bajnokságot, sőt októberben Berlin is otthont adott az utánpótlás Európa top10-bajnokságnak, amelyen az ifik között Dari Helga a hetedik helyen zárt. A fiatalok legfontosabb seregszemléjét, a zágrábi utánpótlás kontinensviadalt viszont törölték a naptárból. „A korosztályos vb-t is törölték, ám ennél sokkal rosszabbul érintett az Európa-bajnokság lefújása. Úgy vélem, mind a négy versenyszámban reális esélyem lett volna az éremszerzésre. Nagyon régen volt példa arra, hogy az ifik között magyar fiúcsapat felállhatott a dobogóra, emiatt fáj ez a legjobban” − magyarázza András Csaba, aki 2020-ban már a felnőttek között is remekelt.

Dari Helga hetedik lett az Európa top10-bajnokságon Forrás: MOATSZ
Dari Helga hetedik lett az Európa top10-bajnokságon Forrás: MOATSZ
A hagyományos szombathelyi magyar nemzetközi utánpótlás-bajnokságot ugyan megrendezték novemberben, az eseményt ezúttal jobb híján inkább nemzetközi csapattalálkozónak lehet nevezni, hiszen a hazaiak mellett csak a cseh válogatott lépett asztalhoz. A felnőttek, az U21-esek és az újoncok küzdhettek országos bajnokságon, a többi korosztály képviselői azonban ob nélkül maradtak. A szövetség (MOATSZ) elnöke, Nátrán Roland soha nem az eredményekre összpontosítva von mérleget egy-egy időszak után. „Ahogyan mindig, ezúttal is azt a tendenciát vizsgálom, amely mentén előre halad a magyar asztalitenisz. Látszik, hogy az utánpótlásunk folyamatosan fejlődik, vannak kisebb-nagyobb sikereink, de még nem dőlhetünk hátra. Vegyük alapul például András Csabát, aki ifiként megnyerte a felnőtt Budapest-bajnokságot és a második helyen zárt a top16-bajnokságon. Említhetjük a MOATSZ up-válogatott néven indított csapatunkat is a férfi Extraligában, amely derekasan helytállt” − említi az elnök. A nemzetközi szövetség ősszel bejelentette, 2021-től új korcsoportoknak rendez eseményeket. Eddig az U15-ös, az U18-as, az U21-es és a felnőttkorosztálynak tartottak versenyeket, ám a szervezet tudatta, megváltozik a szisztéma, és a folytatásban az U11-esek, az U13-asok, az U15-ösök, az U17-esek, az U19-esek és a felnőttek küzdhetnek a nemzetközi seregszemléken. Noha 2020-ban az európai szövetség nem adott még ki közleményt arról, hogy 2021-ben az új rendeletnek megfelelően rendezi meg az utánpótlás-kontinensviadalt, a MOATSZ abban bízik, alkalmazkodik a világszövetség elképzeléseihez, hiszen e szabály különösen jól jöhet azoknak a pingpongosoknak, akik kiöregedtek volna az utánpótlásmezőnyből. Így például András Csabának, Both Olivérnek és Dari Helgának egyaránt esélye nyílhat arra, hogy bizonyítson az utánpótlás Európa-bajnokságon. További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.