UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-12-31 09:00

Úszás: megtanulták kezelni a helyzetet, és megmentették a szezont

A járványhelyzeten túl a létesítménybezárási hullámmal is meg kellett küzdenie a hazai úszósportnak és Magyar Úszó Szövetségnek, amely a nyáron talán világviszonylatban is a COVID-időszakban elsőként rendezett jelentős nemzetközi eseményt, hiánytalanul megrendezte az országos bajnokságokat és mindvégig biztosította a válogatott sportolók felkészülését.

„Alapvetően könnyebben kezelhető most a helyzet, mint a járvány első hullámának idején, de természetesen most is a gyerekek, edzők, sportszakemberek egészsége a legfontosabb. Úgy gondolom, kijelenthető, hogy a mostani helyzetet megtanultuk kezelni” – mondta az Utanpotlassport.hu szerkesztősége által szervezett Egy nap az utánpótlásért címmel rendezett online konferencián a Magyar Úszó Szövetség ősszel újraválasztott elnöke, Wladár Sándor. Hogy milyen hatással lesz a járványhelyzet a (korosztályos) sportra 2021-ben, azzal kapcsolatban pillanatnyilag legfeljebb tippelgetni lehet, az idei legfontosabb történéseket azonban fel tudjuk idézni. Karantén, aztán Négy Nemzet-verseny Mint mindenkit, a sportvilág szereplőit is hidegzuhanyként érte a márciusban Magyarországra is betörő koronavírus-járvány első hulláma. Az úszóknak azért érkezett ez különösen rosszkor, hiszen néhány héttel később rendezték volna az akkor még 2020 nyarára tervezett tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs versenyt, a felnőtt országos bajnokságot, amelyre a nagyok mellett az utánpótláskorúak is hónapokon keresztül készültek.

A margitszigeti Négy Nemzet-viadal fontos versenyzési lehetőség volt az úszóknak Fotó: Illyés Tibor/MTI
A margitszigeti Négy Nemzet-viadal fontos versenyzési lehetőség volt az úszóknak Fotó: Illyés Tibor/MTI
Ob helyett azonban uszodabezárási hullám kezdődött, nehéz helyzetbe kerültek (volna) a klubok mellett a válogatott versenyzők is. Ám néhány héttel később az első hazai szövetségek egyikeként a MÚSZ balatonfűzfői edzőtábort rendezett a felnőtt és utánpótláskorosztály legjobbjainak, így sokkal kisebb mértékben szakadt meg a munka, mint amekkorát a járványhelyzet előidézett volna. Júliusban a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában pedig talán világviszonylatban is elsőként rendezett jelentős nemzetközi viadalt a szövetség osztrák, cseh és lengyel sportolók részvételével. A verseny persze kiváló lehetőség volt a hazai utánpótlás számára is, amellyel éltek is a fiatalok: Kós Hubert két A-szintet érő időt is repesztett, 200 és 400 m vegyesen, a rövidebbik távon ráadásul az aranyérem is az ő nyakába került. Klubtársa, a szintén UTE-versenyző Nyirádi Réka pedig két ezüstérmet nyert. A Jövő Bajnokai sem pihentek
Virth Balázs a pillangóúszás technikáját tanította a Jövő Bajnokainak Forrás: MÚSZ
Virth Balázs a pillangóúszás technikáját tanította a Jövő Bajnokainak Forrás: MÚSZ
A magyar úszósportban évek óta legfontosabb utánpótlásprojekt a Jövő Bajnokai program, amely évről évre fejlődik, újabb és újabb elemekkel bővül. A legkisebbeket pedig a válogatott edzőtáborok sem „mentették meg”, így számukra valami mást kellett kitalálni. Ahogyan Jancsik Árpád összrégiós koordinátor fogalmazott még a tavaszi, első hullám idején, erre a kezdeményezésre most nagyobb szükség volt/van, mint korábban bármikor. „A Nyerő Hármas jelmondat mögé felkiáltójel került, hiszen a szülők segítségére most van a legnagyobb szükség. A rendszerességet a gyerekek életében ebben a helyzetben is tartani kell, amihez a kontrollt most a szülők tudják biztosítani. A programnak a szakmai tartalom mellett mindig is az összetartó ereje volt az erőssége. A kialakult helyzet ezen mit sem változtatott, összefogással, együtt könnyebben túl leszünk ezen a nehéz időszakon.” Nem töröltek eseményt A járvány miatt a szokásos tavaszi nyári eseménydömping helyett az idény az őszre tolódott, ez természetes. Az ugyanakkor már-már a bravúr kategóriájába tartozik, hogy valamennyi korosztálynak így vagy úgy, de megtartották az országos bajnokságát. Minden a hosszútávúszók medencés debreceni versenyével kezdődött, ám az első igazán nagy eseményt november elején hozták tető alá. Az ifjúsági és a serdülőkorosztály legfontosabb hazai viadalán több, mint hatszáz fiatal sportoló biztonságos versenyzését kellett megoldani. A mezőnyt végül két részre osztották, a serdülők délelőtt, az ifik délután úsztak mind a négy napon, időfutamos rendszerben.
Kós Hubert olimpiai A-szintet úszott a felnőtt ob-n Forrás: MÚSZ
Kós Hubert olimpiai A-szintet úszott a felnőtt ob-n Forrás: MÚSZ
A kisebbek, vagyis a gyermek, cápa és delfin korcsoport viadalait regionális keretek között tartották meg, szintén hiánytalanul. A sor Pécsett indult a dél-dunántúli régióval és Győrben ért véget, valamennyi helyszínen szép indulói létszámmal. A csúcsesemény pedig a kaposvári felnőtt országos bajnokság volt, amelyen hatalmas csatáknak lehetettünk szemtanúi. Két „utánpótláskorú” aranyérem született a Csik Ferenc Versenyuszodában: az egyik Kós Hubert révén 200 m vegyesen, akkor már hivatalos olimpiai A-szinttel fűszerezve, a másik pedig Szilágyi Gerda nagyszerű 100 méteres hátúszásának köszönhetően. És ha minden jól megy… Egyelőre csak feltételes módban merünk beszélni a 2021-es versenynaptárról, a LEN és a FINA honlapján is megtalálható a tervezet. Ami a világbajnokságot illeti, a nyílt vízi úszóknak lesz jelenésük augusztus 13. és 15. között a junior-vb-n, méghozzá meglehetősen egzotikus helyszínen, az Indiai-óceán közepén található Seychelle-szigeteken. Ugyanennek a korosztálynak az Európa-bajnokságát július 22. és 25. között tartanák Párizsban.
Jövőre a festői Seychelle-szigeteken tartják a nyílt vízi úszók junior-világbajnokságát
Jövőre a festői Seychelle-szigeteken tartják a nyílt vízi úszók junior-világbajnokságát
A medencés junior kontinensversennyel kapcsolatban – amelyen szintén hagyományosan erősen szerepel a magyar válogatott – egyelőre csak időpontról (július 6-11.), helyszínről nem beszélhetünk. Annyit lehet tudni, hogy az idén a skóciai Aberdeenben tartották volna a versenyt. Az utánpótláskorúak szintén érdekeltek lehetnek a jövő évi felnőttviadalokon, a budapesti Európa-bajnokságon, majd pedig a tokiói olimpián. Tehát a remény megvan, hogy a korábban megszokott, a „normálisra” emlékeztető év elé nézzen a magyar úszósport. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.