UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-01-04 20:16

Vízilabda: újra eseménydús év várhat a korosztályos válogatottakra

Többek között Argentína, Izrael és Málta is várja az idén a korosztályos vízilabda-válogatottakat, amennyiben megrendezik az utánpótlás-világeseményeket.

A 2020-as évben a koronavírus-járvány miatt az utánpótláskorú vízilabdázók sem járhattak világversenyeken, az idén azonban, ha minden a tervek szerint alakul, akkor hasonló lesz a program a két évvel ezelőtti, 2019-es esztendőjéhez. A juniorválogatottak számára világbajnokságot rendeznek. A férfiak augusztusban Argentína fővárosában, Buenos Airesben, a nők októberben az izraeli Netanyában ugorhatnak vízbe.

Gaszt Roland csapatkapitánya volt a 2019-ben U15-ös Eb-t nyert fiúválogatottnak Forrás: nnfoto.hu/PVSK-Füszért
Gaszt Roland csapatkapitánya volt a 2019-ben U15-ös Eb-t nyert fiúválogatottnak Forrás: nnfoto.hu/PVSK-Füszért
Az U17-es pólósoknak ismét Európa-bajnokság következik. A fiúkét szeptemberben Máltán, a lányok kontinensviadalát augusztusban, Horvátországban írták ki. Az U15-ös fiúk júniusban, a lányok júliusban szerepelhetnek Eb-n, helyszínt egyelőre nem jelölt meg az európai szövetség (LEN). Továbbá a LEN naptára szerint az sem dőlt még el, hogy a két korosztály Eb-selejtezőit hol bonyolítják le márciusban, illetve áprilisban. A legutóbbi, 2019-es világviadalokon felemásra sikerült a magyar csapatok szereplése. A női juniorválogatott vb-hetedik, az U17-es leánycsapat Eb-kilencedik, míg az U15-ös együttes Eb-hetedik lett. Ezek a teljesítmények akkor elmaradtak a várakozásoktól, ám ez elmondható a férfi juniorgárda vb-kilencedik helyéről is. Az U17-es fiúk azonban felállhattak a dobogó harmadik fokára a Tbilisziben rendezett kontinensviadalon, az U15-ös válogatott pedig bravúros Európa-bajnoki címet szerzett a bulgáriai Burgaszban. A magyar csapat tehát címvédőként érkezhetne az idén erre a tornára, bár értelemszerűen az akkori játékosok már az U17-es nemzeti együttes keretéhez tartoznak. Címet így tulajdonképpen az U17-es Eb-n lehet védeni. És erre talán minden esélye meg is lesz a válogatottnak, ha sor kerül a rendezvényre, hiszen az „aranyos kisfiúk” nagyja mára ob I-es játékosnak mondhatja magát. Például az akkori csapatkapitány, Gaszt Roland a Pécs 13 felnőttbajnokiján vízben volt eddig, Szalai Péter 23 gólnál tart a KSI-ben, míg csapattársa, – az Eb-gólkirály és legjobb játékos – Nagy Ákos is bemutatkozott idén az élvonalban, bár a nagyok között a lövőhatékonysága még elmarad a Burgaszban mutatottól. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon