- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Úszás: visszatérhet a versenydömping 2021-ben

A tavaszi járványhullám idején gyorsan kiderült, hogy 2020 korosztályos világversenyek nélkül telik el az úszósportban. Törölték a skóciai Aberdeenbe tervezett junior Európa-bajnokságot, valamint a nyílt vízi eseményeket. Az idén azonban a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) és a LEN (Európai Úszó Szövetség) versenynaptára alapján három nagy utánpótlásversenyen is bizonyíthatnak a fiatalok.

Az idén is júliusban rendezik a junior Eb-t Forrás: MÚSZ [1]

Az idén is júliusban rendezik a junior Eb-t  •  Forrás: MÚSZ

Junior Európa-bajnokság (július 6-11, még nem jelölték ki a helyszínt)

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően július elején rendezik az úszósport legfontosabb korosztályos eseményét, a junior Európa-bajnokságot, ám a viadal helyszíne a LEN honlapja szerint még kérdéses, annyit tudni, hogy tavaly a Skóciában tartották volna.

A legutóbbi utánpótlás Eb-n, 2019-ben Kazanyban remekül szerepelt a magyar válogatott. A mieink egyetlen aranyérmét az akkor címet védő Berecz Blanka nyert 200 m pillangón, rajta kívül egyéniben Mihályvári-Farkas Viktória (kétszer), Fábián Fanni és Török Dominik Márk állhatott dobogóra, valamint nagy meglepetésre a 4×200 méteres fiú gyorsváltó is bejött a harmadik helyre.

Junior nyílt vízi Európa-bajnokság (július 22-25., Párizs)

A medencék után a nyílt vízre tempóznak át a fiatalok júliusban. Egy év szünet után rendeznek újra korosztályos Eb-t, ezúttal Párizsban.

A legutóbbi, racicei kontinensviadallal kapcsolatban csupa jó emléke van a magyar csapatnak, hiszen az éremtáblázat élén végzett Csehországban. Szimcsák Mira duplázott, egyéniben és az U16-os vegyesváltóval is nyert, mellette Huszti Dávid, Gálicz Péter és Gálicz László jutott a top háromba egyéniben.

Junior nyílt vízi világbajnokság (augusztus 13-15., Seychelle-szigetek)

Három héttel később ismét a hosszútávúszók lesznek porondon, a Csendes-óceán felé veszik az irányt, ahol az egzotikus Seychelle-szigeteken vesznek részt a korosztályos világbajnokságon.

Legutóbb 2018-ban rendezték meg az eseményt az izraeli Eilatban, akkor a váltóarany mellett négy magyar dobogós helyezés született: Szimcsák Mira ezüst-, Betlehem Dávid, Tabi Zoltán, valamint Rohács Réka pedig bronzérmet nyert.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.