UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-01-13 17:35

Öttusa: Gulyás Michelle már UTE-színekben készül a júliusra halasztott junior vb-re

A 20 éves Gulyás Michelle a múlt hét végén már az UTE versenyzőjeként nyerte meg a juniorkorú öttusázók harmadik válogatóversenyét; új klubjának szakosztályvezetőjével, Tibolya Péterrel beszélgettünk.

A múlt hét végén Budapesten három korosztályban újabb válogatóversenyt rendeztek az öttusázók számára. A fiatalok, akkor még úgy tudhatták, hogy a február elejére kiírt egyiptomi junior, valamint U17-es és U19-es világbajnokságért küzdenek, a nemzetközi szövetség (UIPM) azonban kedden bejelentette, bár a helyszín marad Alexandria, a világviadalokat a járványhelyzet miatt júliusra halasztják.

Gulyás Michelle megnyerte első versenyét az UTE sportolójaként Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Gulyás Michelle megnyerte első versenyét az UTE sportolójaként Fotó: Buza Virág/MÖSZ
A válogatók egyik legsikeresebb egyesülete legutóbb is az UTE volt. A 15 éves Tamás Botond zsinórban negyedszer nyert az U17-esek között, és a fentebbi korosztályokban is előkelő helyen végzett, míg a 16 éves Tóth Dorka Sára az U19-esek mezőnyében állhatott fel a dobogó második fokára. A junior nők versenyében az első két válogatót megnyerő, ugyancsak UTE-s, 19 esztendős Kovács Eszter ezúttal kisebb sérülés miatt nem állt rajthoz, de így is lila győzelem született a hétvégén. Korosztályának egyik legnagyobb reménysége, a felnőtt- és az utánpótlásmezőnyben is már több kimagasló nemzetközi eredménnyel büszkélkedő Gulyás Michelle nyert aranyat az UTE-nak. A 20 éves öttusázó sikere nem meglepő, melegítőjének színe annál inkább, hiszen az ezt megelőző versenyen még a KSI sportolójaként szerepelt. Karácsony előtt váltott klubot. „Michelle nagyon sokat kapott a KSI-től, és ahol most tart, azt nagyrészt az előző egyesületének köszönheti, de új ingerekre vágyott, és mi arra törekszünk, hogy nálunk még jobb legyen – mondja Tibolya Péter, az UTE öttusaszakosztályának vezetője. – Neki ez az utolsó junioréve, amely mérföldkő a pályafutásában. A KSI sokkal nagyobb műhely nálunk, ő szeretett volna még inkább fókuszba kerülni, ezt igyekszünk megadni. Nem titok, hogy az olimpiát követően generációváltás várható a sportágban. Most vele, Kovács Eszterrel és a felnőttkorosztályt idén kezdő Barta Lucával három olyan versenyzőnk van, aki a későbbiekben meghatározó tagja lehet a felnőttválogatottnak. Őket kiemelten kezeljük.” Érdekesség, hogy a szintén nagyon sikeres utánpótláséveket maga mögött hagyó 21 éves Barta Luca is az utolsó juniorévében került a Trion SC-ből az UTE-ba. Mi teszi ilyen vonzóvá a klubot a felnőttkorosztály küszöbére érkező, ígéretes fiatalok számára?
Gulyás Michelle a dobogó tetején Forrás: UTE Öttusa 1962/Facebook
Gulyás Michelle a dobogó tetején Forrás: UTE Öttusa 1962/Facebook
„Az atléták jobban futnak, az úszók gyorsabban úsznak, mint mi – folytatja a szakosztályvezető. – A mi tudományunk az, úgy fejlesztjük ki ezeket a számokat, hogy a lehető legjobb módon össze tudjuk koordinálni azokat egymással. Az UTE-ban különösen nagy hangsúlyt fektetünk a terhelési balansz megtalálására. A tehetséget általában anyukától, apukától öröklik a fiatalok, a küzdeni tudás és a kellő akaraterő viszont óriási áldás. Michelle-ben megvannak ezek a tulajdonságok, ráadásul a versenyeken nem roppan meg a tét alatt, még többet képes kihozni magából, mint az edzéseken, és ez további szép sikerekre predesztinálja. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, és az intézmény a sportban is sokat segít, hiszen az égisze alatt végezheti az úszóedzéseit, valamint a futópályája is rendelkezésre áll. Az általunk is fontosnak tartott tanulás nagy leterheltséget jelent, így igyekszünk megtalálni az összhangot.” Az egyesület kiválóságai az idén is szeretnének bizonyítani a nemzetközi felnőttmezőnyben. Az év legjelentősebb eseménye pedig természetesen a tokiói olimpia lesz. Az esélye még mindenkinek megvan a kvalifikációra. „A versenyzőink nagyon fiatalok, így izguljon az, akinek ez lesz az utolsó olimpiája – vélekedik Tibolya Péter. – Ugyanúgy készülünk a korosztályos versenyekre és a felnőttvilágkupákra is. A lányok teher nélkül versenyezhetnek, és a jó értelemben vett fiatalos pimaszsággal bizony borsot is törhetnek a felnőttek orra alá. Minden, amit kapunk, az egyelőre ajándék, de a képességük és az akaraterejük alapján nem lepődnék meg, ha valamelyikük már most nagy tettet hajtana végre.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.