- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Cselgáncs: Özbasnak és Sipőcznek sem kell keseregnie

Özbas Szofi egy győzelemig jutott Dohában Fotó: Horváth György [1]

Özbas Szofi egy győzelemig jutott Dohában  •  Fotó: Horváth György

Hatalmas eredmény, hogy a két 19 éves dzsúdósunk, Özbas Szofi (63 kg) és Sipőcz Richárd (+100) képviselhette a magyar színeket a Katar fővárosában, Dohában rendezett olimpiai kvalifikációs Masters-viadalon, hiszen arra a felnőtt-világranglista első 36 helyezettje kapott meghívót. Kettejük közül a világranglista 27. helyén álló ifjúsági olimpiai bajnokunk, az U23-as, junior és ifjúsági Eb-aranyérmes, junior-világbajnok Özbas tudott mérkőzést nyerni: az első körben vazari értékű akcióval ért el sikert az izraeli Gili Sharir (IJF−24.) ellen.

A folytatásban a kétszeres Grand Prix-győztes szlovén Andreja Leskivel (13.) küzdött, ám ezúttal a nála jóval tapasztaltabb rivális jutott tovább: vazarival győzött, és végül meg sem állt a bronzéremig.

A felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Toncs Péter szerint Özbasnak nincs miért elkeserednie.

„Ezúttal nem küzdött olyan magabiztosan, mint ahogyan azt októberben, a budapesti Grand Slam-versenyen tette, ott bronzérmet nyert. Kicsit olyan volt, mintha ránehezedett volna az esélyesség terhe. Pedig egyáltalán nem kell izgulnia, hiszen nagyon fiatal még. Nem a tőle eddig megszokott tempóban dolgozott, lassú volt. Amiatt kár, mert a szlovén lány nem nagyon akart csinálni semmit azon a mérkőzésen, verhető lett volna. Mindent összevetve érthető a helyzet: élete első Grand Slam-viadala volt, azt hiszem, normális a reakciója. Szerencsés helyzetben van, már most veszélyes lehet bárkire a súlycsoportjában, ráadásul rengeteg fejlődési lehetőséget látok benne. Nem kell drasztikusan megélnie a Dohában történteket, továbbra is olimpiai kvótát érő helyen van a világranglistán, és fontos tapasztalatokkal gazdagodott. Tizenkilenc évesen az a legfőbb, hogy az összes megméretésen száz százalékot nyújtson, ezáltal is a lehető legtöbbet tanuljon” − értékel Toncs Péter.

Az ötszörös utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd (34.) igazi klasszissal került szembe a nyolcaddöntőbe jutásért: a háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnoki második helyezett holland Henk Grollal (7.). A 35 éves sportoló érvényesítette a papírformát, és simán nyert. Szofi legyőzőjéhez hasonlóan végül ő is a harmadik helyen zárt.

A férfiak szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor így látta Richárd teljesítményét: „Noha Grol immár harmincöt éves, továbbra is kiváló fizikai állapotban van, Richárdnak egyelőre túl nagy falat volt. Henk a középmezőny éléhez tartozik, Sipőcz kicsit még távol van ettől. Persze reménykedtem abban, hogy csodát érhet el, de sajnos nem így történt. Pozitívum viszont, hogy a súlycsoportjában Tokió után átalakulnak az erőviszonyok, hiszen számos klasszis kiöregszik. Richárd ily módon a 2024-es párizsi olimpián érhet el igazán kiemelkedő eredményt. Amennyiben ott szeretne lenni a tokiói játékokon, úgy legalább kettő, de inkább három érmet kellene nyernie a kvalifikációs sorozatban.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [2] a sportági aloldalunkon.