- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kajak: az ifjúsági olimpiai bajnok Rendessy Eszter első nagy felnőttsikerével a zsebben készül a 2021-es feladatokra

A koronavírus-járvány nem könnyítette meg a kajakosok dolgát sem, de az UTE ifjúsági olimpiai bajnok és korosztályos világbajnok versenyzőjét, Rendessy Esztert ez sem akadályozta meg abban, hogy valami maradandót alkosson a csonka 2020-as esztendőben.

A 18 éves sportoló pályafutása első jelentős felnőtt nemzetközi versenyén bizonyított, K–1 1000 méteren nem talált legyőzőre a szegedi Maty-éren rendezett világkupán.

Rendessy Eszter 1000 méteren nyert a szegedi felnőtt-világkupán Forrás: MKKSZ [1]

Rendessy Eszter 1000 méteren nyert a szegedi felnőtt-világkupán  •  Forrás: MKKSZ

„Nyilván nekem is rossz volt, hogy az utolsó ifjúsági évemben elmaradt a világ- és Európa-bajokság – kezdte honlapunknak évértékelését, Rendessy Eszter. – De a nyáron már rendeztek nekünk edzésversenyeket, utána pedig beindult a szezon. A világkupa-győzelemre egyáltalán nem számítottam, gyakorolni mentünk arra a versenyre, örülök, hogy végül így sikerült.”

Az UTE edzőjének, Samu Andreának a legnehezebb feladata a motiváció fenntartása volt az elmúlt hónapokban. Ebben azért a segítségére voltak az őszi versenyek, a szegedi felnőtt-világkupa is.

„Elég hosszú alapozás után érkeztünk a felnőttmezőnybe, mert a sok bizonytalanság miatt nem nagyon tudtuk, mikor lesz feladatunk. Viszont Eszter végig jól ment ezer méteren a felkészülés során, ezért nem is néztem az ellenfeleit, sejtettem, hogy jól fog szerepelni. Szerettük volna megmutatni, mire képes, élt a lehetőséggel.”

Ha a járványhelyzet engedi, a teljes márciust dél-afrikai edzőtáborba töltené az UTE versenyzője, de edzője szerint tragédia akkor sem történik, ha itthon kell megoldani a felkészülést, mert lesz idejük formába lendülni a nyárra.

„Le vannak foglalva a repülőjegyek, a többi már nem rajtunk múlik. Ami a célokat illeti, úgy gondolom, a korosztályos világ- és Európa-bajnokság megcélozható az U23-as korosztályban. Lehet szó akár a felnőttmezőnyről is, de Eszter esetében az még sok mindentől és mindenkitől függ.”

Az újpesti felkészülésében nagy segítséget nyújt a MOL Alapítvány támogatása, amit ebben a mostani szezonban sporteszközre, pontosabban hajóvásárlásra fordított.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN  [2]a sportági aloldalunkon.