- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Birkózás: Gamzatgadzsi Halidov meglepetést okozhat az olimpiai kvalifikációs versenyen

Két évvel ezelőtt, 2019-ben birkózott először magyar színekben az Oroszországból honosított Gamzatgadzsi Halidov, aki abban az esztendőben rögtön bronzérmet nyert a pontevedrai junior Európa-bajnokság szabadfogású 61 kilogrammos mezőnyében. A most 22 éves sportoló azóta nem ért el kiemelkedő eredményt a nemzetközi porondon, viszont december végén, a belgrádi egyéni világkupán az indiai vb-bronzérmes Kumar Ravit is legyőzte az 57 kilósok között. Noha tovább nem jutott, teljesítménye bizakodásra adhat okot.

Gamzatgedzsi Halidov (kékben) jól birkózott Szerbiában Forrás: UWW [1]

Gamzatgedzsi Halidov (kékben) jól birkózott Szerbiában  •  Forrás: UWW

Az indiai a 2019-es nur-szultani vébén nyert harmadik helyével kvalifikálta magát a 2021-re halasztott tokiói olimpiára − csakúgy, mint szintén 57 kilóban az aranyérmes orosz, Zaur Ugujev, az ezüstérmes török Szulejman Atli, a szintén harmadik helyen záró kazah Nuriszlam Artasz Szanajev és a két ötödik, a szerb Sztevan Andria Micsics, valamint az iráni Reza Ahmadali Atrinagarcsi. Kvótát ugyanakkor nem csupán Kazahsztánban lehetett szerezni: kontinensenként rendeznek kvalifikációs viadalokat, amelyek után utolsó lehetőségként a világkvalifikációs megméretésen lehet kiharcolni a japán fővárosba szóló repülőjegyet, ami az összes eseményen csak a döntőseket illeti meg.

Amerikában 2020 márciusában lezajlott a verseny: a kolumbiai Urban Tigrerosé és az Egyesült Államok sportolójáé, Thomas Gilmané lett az ötkarikás hely. Tavaly, ugyanabban a hónapban Magyarország adott volna otthont az európai seregszemlének, csakhogy a pandémia ezt az erőpróbát már ellehetetlenítette. Az elmaradást az idén március 18. és 21. között pótolhatjuk, s bizony Halidovért is szoríthatunk.

Ha csak a világranglista állását vizsgáljuk, láthatjuk, hogy az első húszban csupán két olyan európai sportoló van, aki Nur-Szultanban nem zárt az első ötben: az olasz Givi Davidovi és a németek Eb-bronzérmese, a német Horst Lehr. Ebből adódóan az ember azt is gondolhatná, Gamzatgadzsinak nem lesz olyan nehéz dolga a kvótavadászatban. Nagyot téved az, aki így vélekedik.

„A vébé-harmadik ukrán Andrej Jacenko, az Eb-ezüstérmes belorusz Vladiszlav Andrejev egyaránt nagyon jó birkózó, de az azerieknek és a grúzoknak is két-két olyan versenyzőjük van, aki odaérhet a legjobbak közé − kezdi a szabadfogású férfiválogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László. − Halidov az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött és erősödött. Tudni kell róla, hogy rendkívül szorgalmas, néha rá kell szólni, nehogy túlhajszolja magát. Bravúr nélkül biztos, hogy nem jut el a fináléig, de ha jó napot fog ki, és a szerencse is mellé áll, akár sikerülhet neki. Én hiszek benne.”

„Nem tartozik azok közé, akiktől kvótát várunk, de reménykedünk benne − veszi át a szót a szövetség szakmai igazgatója, a kötöttfogásban kétszeres világbajnok Bácsi Péter. − Nehéz az ő helyzetéről beszélni. Főleg amiatt, mert nemrégiben még sérülésekkel bajlódott. Kétségtelen, jól birkózott a világkupán, azt azonban látni lehetett, hogy hamar elfárad. Általában nem diktál nagy iramot, a mérkőzések utolsó másfél percei kritikusak nála.”

Utóbbi a fogyásnak tudható be. A fentebb említett sorokból is kiderül, hogy Halidov két évvel ezelőtt, 19 évesen még a 61 kilogrammosok között küzdött, nem sokkal később viszont eggyel lejjebb, 57 kilóra váltott. A birkózók ebben az életszakaszban sokat fejlődnek. Adódik tehát a kérdés: nem túl kockázatos-e esetében a fogyasztás?

„Pont emiatt fárad el hamar a versenyeken. Ezúttal jóval tudatosabban, dietetikus segítségével tartja lent a súlyát. Következetesen, fegyelmezetten betartja az előírtakat. Nem egyik napról a másikra dolgozza le a kilókat, hanem fokozatosan. Ha jól sikerül a fogyasztás, bírni fogja a mérkőzéseket. Márpedig ha pedig így lesz, meglepetést okozhat” − zárja le Dvorák László.

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.