UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-01-27 11:20

Kardvívás: Battai Sugár mihamarabb visszanyerné a régi formáját

A MOL Alapítvány által támogatott, felnőttválogatottat is megjárt 17 éves kardvívóval, Battai Sugárral beszélgettünk a maga mögött hagyott meglehetősen nehéz időszakról.

Jól kezdte a 2020/2021-es évadot az Interfencing Debrecen csapatban junior-világbajnok és háromszoros utánpótlás Eb-aranyérmes kardvívója, Battai Sugár: a 17 éves reménység az első felnőtt-válogatóversenyen második lett, míg a juniorok második Magyar-kupa-fordulóján bronzérem került a nyakába. Csakhogy november eleje óta egyetlen viadalon sem lépett pástra, így a juniorok ranglistáján a 16., míg a felnőttek lajstromában a 13. helyre csúszott vissza.

Battai Sugár mihamarabb visszanyerné a régi formáját Forrás: hunfencing.hu
Battai Sugár mihamarabb visszanyerné a régi formáját Forrás: hunfencing.hu
„Mononukleózissal bajlódtam, ami rengeteget kivett belőlem. Három hétig nagyon rosszul éreztem magam: fájt a torkom, magas lázam volt, így az ágyhoz ragadtam. Azután hiába éreztem jobban magam, további négy hetet ki kellett hagynom, mivel kiderült, a májam és a lépem egyaránt megdagadt. Közel két hónap kényszerpihenőt követően nagyon lassan elkezdtem újra edzeni, és immár úgy érzem, jól vagyok. Az erőnlétem viszont nem a régi” − nyilatkozza Battai Sugár. A hét végén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezik a felnőtt kardvívók negyedik Magyar-kupa-fordulóját. Ha Sugár állapota engedi, és a sportorvosi engedélyt is megkapja, részt vesz a megméretésen. „Szeretnék minél hamarabb százszázalékos formába lendülni, de fontos türelmesnek maradnom magammal szemben. A sötétben tapogatózom, mert én sem tudom pontosan, milyen állapotban vagyok. Szóval kíváncsi lennék arra, mire lehetnék képes a szombati válogatón. Az elsődleges célom az lenne, hogy erőnlétben végig bírjam a küzdelmeket.” Sugár tavaly bemutatkozhatott a felnőttválogatottban, és a csapattal három olimpiai kvalifikációs világkupaversenyen is szerepelt. A lányok csupán hajszálra vannak a kvótaszerzéstől: hétfőn kiderült, hogy a mindent eldöntő, utolsó erőpróbának Budapest adhat otthont március 10. és 14. között. „A legfontosabb az, hogy kijussunk a játékokra. Mindent megteszek annak érdekében, hogy szerepelhessek a csapatban. Ehhez azonban tényleg mihamarabb vissza kell nyernem a formámat.” Sugár a tavalyi, poreci Európa-bajnokságon a junior- és a kadétcsapattal egyaránt aranyérmet nyert. Hétfőn arra is fény derült, nem lesz esélye a címvédésre: a nemzetközi szövetség bejelentette, ebben az évadban nem tartja meg az eseményt. „Noha reménykedtem a rendezésben, sejtettem, hogy ez lesz, mivel jelenleg a felnőtt-világkupaversenyek élveznek prioritást. Csak bízhatunk abban, hogy az utánpótlás vébén szerepelhetünk, nagyon örülnék neki.” Battait a MOL Alapítvány is segíti abban, hogy formába lendüljön: a támogatást a fővárosba történő utazásaira fordítja, hiszen heti kétszer vesz részt a válogatott keretedzésein. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.