UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2021-02-11 18:14

Rg: a szerelemben rejlik a kaposvári LSC ereje

A ritmikus gimnasztikára szakosodott kaposvári LSC az egyik legeredményesebb hazai klubnak számít, a nevelőegyesületben azonban nem a sikereket tartják elsődlegesnek.

Repülnek a buzogányok, gurulnak a labdák, cikáznak a szalagok és pattannak a karikák délutánonként a kaposvári ritmikus gimnasztikacsarnokban. A szőnyegen a helyi LSC RG SE növendékei gyakorolnak. A somogyi megyeszékhelyen nem a közelmúltban lett népszerű a látványos, dinamikus sportág. Az 1987-ben elkészült rg-csarnokban kezdetben Boldizsár Natália mesteredző koordinálta a tréningeket, és többek között a korábbi válogatott dr. Balogh Orsolyának, az LSC vezetőedzőjének is tizenegy éven át volt a felkészítője.

A kaposvári LSC a legsikeresebb hazai egyesületek közé tartozik
A kaposvári LSC a legsikeresebb hazai egyesületek közé tartozik
„Azóta több generáció is felnőtt, és most főként azok az anyukák hozzák a gyerekeiket edzésre, akik annak idején velünk sportoltak – mondja a vezetőedző. – Külön öröm, hogy a barátok és az ismerősök között is szépen terjed a hírünk, így talán már nincs is olyan ember Kaposváron, aki ne tudná, mi az a ritmikus gimnasztika.” Az LSC fiatal klubnak számít, a mostani edzői gárda hét éve dolgozik együtt. A munka első gyümölcse viszont már beérett. Farkas Júlia 2019-ben tagja volt a moszkvai junior-világbajnokság kombinált csapatversenyében hatodik helyen végző együttes kéziszercsapatnak, jelenleg pedig a felnőttválogatott erőssége. De ugyanúgy az egyesület büszkeségei közé tartozik Kirkovits Dorottya is, aki a múlt év végén szintén felnőttválogatott-kerettagnak mondhatta magát, csupán sérülése gátolta meg a nemzeti csapattal való későbbi munkában. Az LSC növendékei az országos bajnokságokon is számos érmet szereznek, ám nem feltétlenül az eredményesség az elsődleges a klubban. „Általában negyvenöt-ötven igazolt versenyzővel indulunk a szövetségi versenyeken – folytatja dr. Balogh Orsolya. – Ez a létszám a járvány miatt tavaly kevesebb volt, de most úgy készülünk, hogy az idén megint ennyien leszünk. A versenyzőink kilencven százaléka utánpótláskorú, Farkas Júlia pedig remek példa a fiatalabbak előtt. Bízom benne, hogy a kislányok közül többen is szeretnének az ő útjára lépni, mi edzők pedig azért vagyunk, hogy segítsük őket ebben. Ugyanakkor nem mindenki akar élsportoló lenni vagy nem mindenkinek van meg a képessége az ilyen szintű munkához. Nem baj. A legfontosabb, hogy mindenki érezze jól magát nálunk. Nagy létszámmal indulunk a másod-, harmadosztályban, sőt, szabadidős versenyeken is részt veszünk. A gyerekek, a szülők és az edzők közösen döntenek, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb irány. A lényeg, hogy mindenki szívvel-lélekkel csinálja, amit csinál. Mi edzők is ezt tesszük, hiszen egyikőnknek sem ez a főállása.” Az edzői stábban mindenkinek megvan a maga feladata. A szintén korábbi kiváló ritmikus gimnasztikázó, Oláh Dóra a legkisebbekkel foglalkozik az egyesületben. A felkészítő felelőssége pedig különösen nagy, ha az óvodáskorúakról, a versenyzői kategóriában pedig a kisgyermekekről és a gyermekekről van szó.
Oláh Dóra egyik fő feladata a ritmikus gimnasztika megszerettetése
Oláh Dóra egyik fő feladata a ritmikus gimnasztika megszerettetése
„Az én feladatom a sportág megszerettetése – mondja a fiatal edzőnő. – Szeptemberben tartottunk is egy nagyon sikeres toborzót, de sajnos a járványhelyzet miatt az ovistornát szüneteltetnünk kell, miután az még tanfolyamnak minősül. A felszabadult időben viszont nagyobb figyelmet tudtam fordítani a 2012-es, 2013-as és 2014-es születésű növendékek felkészítésére. A mi sportágunk igazán nőies, és ha lehetne, minden kislány számára kötelezővé tenném. Boldog vagyok, ha egy tanítványom úgy jön le a szőnyegről, hogy kiadta magából a legtöbbet, és ezt ő is érzi. Mindenkit magához mérünk. Ha valaki eljut a válogatottságig, arra persze nagyon büszkék vagyunk, de a legfontosabb, hogy szeressenek idejárni a gyerekek, jó hangulatban, közösségben sportoljanak, és mindenekelőtt egészségesek legyenek. Az egyesületünk ereje abban rejlik, hogy mi ezt mindannyian szerelemből csináljuk.” Hogy az LSC valóban figyelmet fordít az ígéretek egészségére, jelzi, hogy a gyerekekkel külön gyógytornász is foglalkozik a klubban. „Fél éve dolgozik nálunk gyógytornász – számol be dr. Balogh Orsolya. – Nem szeretnénk, bárkinek abból legyen problémája, hogy  éveken át ritmikus gimnasztikázott, és olyan terhelést kapott, amely gerinc vagy ízületi gondokhoz vezetett. Ezt a foglalkozást szinte minden gyerek igénybe veszi, és azokat is bevonjuk, akinek semmilyen problémája nincs, hiszen a gyógytorna kiválóan fejleszti a különböző izomcsoportokat is.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.