UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-02-16 19:46

Asztalitenisz: az U19-es és az U15-ös vb új lendületet adhat az utánpótlás-nevelő munkához

Nemrégiben kiderült, hogy 2022-ben az ifjúsági világfesztivál mellett az U19-es és az U15-ös asztalitenisz-világbajnokságnak egyaránt otthont adhat a győri Olimpiai Sportpark. A hazai sportági szövetség elnökét, Nátrán Rolandot és a szervezőbizottság társelnökét, Herendi Ivánt kérdeztük a lehetőségről.

Herendi Iván és Lipovits Gyula fejéből pattant ki az asztalitenisz ifjúsági világfesztivál ötlete, amely először 1989-ben, a Budapest Sportcsarnokban valósult meg. Az esemény nagy sikert aratott: 70 asztalon, közel 30 ország 700 pingpongosa tette próbára magát. A második, fővárosi világfesztiválra csak egy évet kellett várni. Később, 2000-ben és 2002-ben Tiszaújváros volt a házigazda. Egész egyszerűen nem volt szervezői kapacitás arra, hogy folyamatos maradjon a program, emiatt abbamaradt. Ám az idén nyáron kiderült, húsz év után, 2022-ben ismét megtartják a viadalt − ezúttal Győrött.

A világfesztiválnak, az U19-es és az U15-ös világbajnokságnak egyaránt méltó otthona lehet a győri Olimpiai Sportpark Forrás: ak-epito.hu
A világfesztiválnak, az U19-es és az U15-ös világbajnokságnak egyaránt méltó otthona lehet a győri Olimpiai Sportpark Forrás: ak-epito.hu
Nemrégiben arra is fény derült, nemcsak a szóban forgó versenynek adhat otthon Magyarország: az eseménnyel egybekötve az U19-es és az U15-ös világbajnokságot is megrendezhetik. „Rég jeleztük a nemzetközi szövetségnek (ITTF), hogy 2022-ben ötödik alkalommal is megtartanánk a világfesztivált − igaz, ezúttal más korcsoportokat, a legkisebbeket is érintve. Hosszú ideig vártunk a válaszra, mígnem jelezték: a novemberben történt korosztályhatár-módosításokat figyelembe véve, egyszerre bonyolítanák le az U19-es és az U15-ös vébét. Továbbá azt is közölték, szeretnék, ha a világfesztivállal együtt vállalnánk a nívós megméretések megrendezését. Örömmel vágunk bele. Megtisztelő, és egyben sporttörténelmi feladat előtt állunk: azt hiszem, soha nem volt még példa arra, hogy a világ legjobb utánpótlás-játékosai egyszerre, egyazon helyszínen küzdenek meg egymással” − nyilatkozik Herendi Iván, a szervezőbizottság társelnöke. A három viadalra összesen nagyjából 800 fiatalt várnak. Nem vágták túl nagy fába a fejszéjüket? − tettük fel a kérdést a hazai szövetség elnökének, Nátrán Rolandnak. „Győr önkormányzata, Dézsi Csaba András polgármester, az ITTF és a magyar kormány egyaránt a partnerünk, ösztönzik és támogatják a projektet. Győr tökéletes helyszín, az infrastruktúra készen áll a feladatra: az Olimpiai Sportparkban négy helyiségben több mint száz asztalon folyhatnak a küzdelmek, mivel a csarnok multifunkcionális. A szállás is adott, a kollégiumok kapacitása elegendő. Arról nem is beszélve, hogy a város remekül megközelíthető minden oldalról. Az események valószínűleg párhuzamosan zajlanak, de az erről szóló egyeztetések még folynak.” Herendi és Nátrán egyetért abban, hogy ezek a versenyek új lendületet adhatnak a következő évek utánpótlás-nevelő munkájához. „Olyan élményt nyújthatunk a fiataloknak, amelyet talán semmivel sem lehetne pótolni. A végső cél persze az, hogy a gyerekek és a magyar asztaliteniszsport a lehető legtöbbet profitálja az eseményekből. Mindez minket is nagyon motivál” − zárja le Herendi. További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.