- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Cselgáncs: mi történt veled, Özbas Szofi?

Özbas Szofi nem érkezett meg vasárnap a tel-avivi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Slam-versenyre induló csapat találkozójának helyszínére − vettük észre a hírt a Nemzeti Sport hétfői számában. Nagy András sportigazgató nem tudott hivatalos információt adni a lapnak arról, Szofi miért nem jelent meg a megbeszélt időpontban, ugyanakkor elmondta, a szövetség szerette volna megszervezni Özbas kijutását és a válogatott után küldeni a sportolót. A közvetetten kapott válaszból kiderült, a dzsúdós nem él ezzel a lehetőséggel.

Egyelőre nem tudni, Özbas Szofi miért nem utazott Tel-Avivba Fotó: Czagány Balázs/MTI [1]

Egyelőre nem tudni, Özbas Szofi miért nem utazott Tel-Avivba  •  Fotó: Czagány Balázs/MTI

Özbas a legígéretesebb magyar fiatalok egyike. Az utánpótlásmezőnyben gyakorlatilag mindent megnyert már, amit lehetett: ifjúsági olimpiai, junior világ- és Európa-bajnok, U23-as, valamint ifi Eb-győztesnek egyaránt mondhatja magát, ráadásul még mindig csak 19 éves, tehát juniorkorú. Többször próbáltuk elérni, ám egyetlen alkalommal sem reagált a megkeresésünkre. Csupán találgathattunk: megsérült, megbetegedett vagy csak szimplán elaludt? Úgy döntöttünk, édesanyját, Raskó Emesét kérdezzük arról, jól van-e a lánya.

Elmondta, nincs nagy baj, tulajdonképpen minden rendben van. Szerinte Szofinak időre van szüksége ahhoz, hogy nyilatkozzon a történtekről. Biztos abban, hogy megteszi, amikor készen áll rá.

Az ifjú reménység tanulmányai miatt szeptemberben Budapestre költözött, miközben sportolóként Ceglédről a Békés Megyei Kano Judo SE-be igazolt – mégis a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Toncs Péter foglalkozik vele, lévén, hogy a fiatal a fővárosban él. Meglepetésünkre a mester sem tudott konkrétumot mondani arról, mi történt a tanítványával: „én is szeretnék tisztán látni, válaszokat azonban valószínűleg csak akkor kapok, ha hazaértünk Izraelből.”

A férfiválogatott kapitányának, Pánczél Gábornak határozott véleménye van a történtekről: „Ha rajtam múlna, mélyen kivizsgálnám ezt a példátlan esetet. Ennek három oka van: rengeteg pénzbe kerül az ehhez hasonló nemzetközi megméretés, rossz példát mutat a többieknek, ráadásul veszélyeztette az olimpiai kvótáját.”

Merthogy Szofi jelenleg a 27. helyen áll a világranglistán, azaz tokiói kvalifikációt érő helyen tanyázik a lajstromban. Nagy András egyetért Pánczéllal, és leszögezte: jövő héten tárgyalják az ügyet, miután a válogatott hazatér a csütörtökön kezdődő tel-avivi viadalról.

„Tiszta vizet kell öntenünk a pohárba. A teljes történet ismeretének hiányában azonban egyelőre nem fogalmazhatok meg hivatalos álláspontot” − zárja le a sportigazgató.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [2] a sportági aloldalunkon.