UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-02-17 09:03

Labdarúgás: sakk a gyepen – spanyol igazgató vette át a győri Fehér Miklós Akadémia szakmai vezetését

A korábban a Celta Vigo utánpótlás-nevelésében tevékenykedő Héctor Martínez Quijeiro spanyol optimizmussal és egy csipetnyi nyitottsággal fűszerezné a „szervezett és fegyelmezett” magyar képzési rendszert a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián.

A felnőttválogatott Kalmár Zsolt, a Bundesligában és a BL-ben is bemutatkozó, szlovák válogatott Bénes László, a Liverpool elleni FA-kupa-mérkőzésen remekül védő Onódi Ákos vagy a nemrég az AC Milanba igazoló Kerkez Milos példája is azt bizonyítja, hogy vezet út Győrből a nemzetközi karrier felé. Ugyanakkor az ETO utánpótlását nevelő Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia vezetői addig nem ülnének a babérjaikon, amíg látható a tetemes lemaradás a nyugat-európai elitképzéshez képest.

Az ETO UEFA Ifjúsági Ligában fellépő U19-es csapatának köszönhetően márciusban a nemzetközi porondon is megméretheti magát a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Forrás: eto.hu
Az ETO UEFA Ifjúsági Ligában fellépő U19-es csapatának köszönhetően márciusban a nemzetközi porondon is megméretheti magát a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Forrás: eto.hu
„A világfutball előttünk jár, azt tapasztaljuk, hogy a nálunk magasabban jegyzett akadémiák valamit másképpen csinálnak, mint mi. Ezért az öt legerősebb európai bajnokságból kerestünk új szakmai igazgatót, akinek az iránymutatásával nagyobb célokért küzdhetünk. Héctor Martínez Quijeiro a spanyol utánpótlás-nevelésben meghatározó szerepet betöltő Celta Vigo Akadémián bizonyított, továbbá számos országban emelte magasabb szintre a képzést” – mondja az ibériai szakember kinevezésének hátteréről Soós Imre, az ETO FC Győr ügyvezetője. A vigóiakról egyébként tudni kell, hogy tavaly – az ETO-hoz hasonlóan –, megnyerték hazájuk U19-es bajnokságát, így az UEFA Ifjúsági Ligában is részt vehetnek. Soós hozzátette: a 117 éves – jelenleg másodosztályú – győri klub víziója, hogy idővel csupa saját nevelésű fiatallal küzdje vissza magát az élvonalba. „Mi értelme lenne játékosokat nevelni, ha azok soha nem tapasztalhatnák meg, mit jelent a klub első csapatában pályára lépni? Nyilván nekünk is álmunk az élvonalbeli szereplés, de azt képzőklubként érnénk el a hozzánk kötődő, nálunk nevelkedett futballistákkal.” A cél „járulékos eleme”, hogy hosszú távon az ország legkülönlegesebb akadémiájával büszkélkedhessen az egyesület, amelybe nem kell kétszer csábítani a reménységeket. Úgy véli, Quijeiro személye és szakmai tudása erre akár garancia is lehet. „A Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia ajánlata minden szempontból vonzó volt, ide értve a helyi sajátosságokat, a létesítmény nyújtotta lehetőségeket, a sportszakmai célkitűzéseket és a gazdasági hátteret is. Magyarország és a magyar futball már akkor felkeltette az érdeklődésemet, amikor Romániában dolgoztam. Az ETO-nál tapasztalt szervezett és fegyelmezett képzési és versenyeztetési rendszer közel áll hozzám, nem nehéz azonosulnom vele. Amikor megérkeztem, jó értelemben vett meglepetésként ért, hogy milyen profi körülményeket találtam. Úgy gondolom, nagyon jó helyre érkeztem” – válaszolt érdeklődésünkre a spanyol szakember, aki szerint a gyerekek és az értük dolgozó edzők is eltökélten, fegyelmezetten végzik feladatukat. A jövőben azonban – így Quijeiro – nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egyének önmegvalósítására.
Héctor Martínez Quijeiro meglepődött a győri akadémián tapasztalt profi körülményeken Forrás: eto.hu
Héctor Martínez Quijeiro meglepődött a győri akadémián tapasztalt profi körülményeken Forrás: eto.hu
„Fontosnak tartom, hogy bizonyos mértékig nyitottságra bátorítsuk a játékosokat. Arra, hogy saját ötleteiket akár éles helyzetekben is megvalósítsák. A nagyobb, de nem korlátlan szabadság ösztönzően hat a kreatív fiatalokra. Az az elképzelésem, hogy célirányosan, különféle fejlesztési területeket kijelölve emelek be új ötleteket a már működő rendszerbe. Tiszteletben tartom az ETO hagyományait, de úgy gondolom, ha a képzési filozófia bizonyos jól megválasztott, apró területeit más szemléletű gondolatokkal gazdagítjuk, az a játékosok előnyére válik. Az itt töltött idő alatt én is mind részletesebben megismerem majd a magyar labdarúgás kultúráját és az ETO stílusát, az így megszerzett tudással pedig három-négy év alatt még professzionálisabb szintre emelhetjük az akadémián folyó munkát. Ez időt meg sok energiát igényel, de biztos vagyok benne, hogy Soós Imre ügyvezetővel és Tuboly Frigyes akadémiaigazgatóval közösen elérjük a kitűzött célokat.” Az új szemlélettel aligha járnak rosszul a győri fiatalok és edzőik, de vajon konkrétan mire számíthatnak a spanyol receptből főző szakembertől? „A sikeres spanyol utánpótlás-nevelés kulcsának az ottani mentalitást tartom. Nagyon fontos az optimista hozzáállás és az, hogy a játékos higgyen benne: képes végrehajtani a feladatokat, elérni a célokat. Most az évad felénél járunk, így a folyamatosságnak nagy a jelentősége, a szezon végéig csak kisebb újításokat tartok kivitelezhetőnek. Távlatilag viszont szeretném kiszélesíteni a szakmai stáb látókörét, hogy nagyobb taktikai változatossággal küldhessék pályára a csapataikat. Az ETO-nál a négy-három-hármas felállás a leggyakoribb, de ezt már az ellenfelek is jól tudják, így hatékonyan fel tudnak készülni belőlünk. Ezért lenne érdemes más taktikai hadrendeket is begyakorolni, természeten az ETO-stílust és az aktuális mérkőzés szempontjait tiszteletben tartva. Szeretném elérni, hogy az edzők a meccs alatt csere nélkül is képesek legyenek taktikailag belenyúlni a játékba, hogyha úgy érzik, szükség van erre. Ehhez az kell, hogy a fejükben legyen jó néhány másik opció. Kicsit a sakkjátszmához tudnám hasonlítani az egészet, egy olyan partihoz, amelyben a táblán található bábuk variációival próbáljuk elérni a célunkat. A futballban is arra van szükség, hogy mindig az adott szituáció felismerésével találjunk olyan megoldást, amellyel képesek vagyunk meglepni az ellenfelet.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.