- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Nekik nyolc!

Véget ért a fővárosi BOK-csarnokban rendezett felnőtt fedett pályás atlétikai bajnokság, melyen ezúttal is számos utánpótláskorú atléta teljesített kiválóan.

Hogy a korosztályos rekorddöntés most se maradjon el, arról a Budapesti Honvéd 19 éves sprintere, Illovszky Dominik gondoskodott. Illovszky néhány nappal ezelőtt 60 méteren „csupán” beállította Farkas Attila 23 éves, 6.74 másodperces U20-as rekordját, ezúttal viszont meg is döntötte, így az új csúcs már 6.72 másodperc. Az akkori, és ez a futása is a felnőtt Eb-szinten belül idővel ért vége, bajnoki arannyal viszont nem párosult, Boros Bence 6.62-vel győzött az ob-n.

A rúdugró Nagy Marcell is megvédte a bajnoki címét Forrás: MTK Budapest [1]

A rúdugró Nagy Marcell is megvédte a bajnoki címét  •  Forrás: MTK Budapest

„Nem volt rossz futás, sikerült megfutnom a korosztályos rekordot, nagyon örülök neki. Úgy gondolom, hogy még van a futásomban, nagyon szeretnék javítani a következő versenyeken. Örülök, hogy az Európa-bajnokságra ki tudtam jutni, és remélem, hogy ott majd Boros Bencével tudunk egy jót futni”– mondta Illovszky a döntő után az atletika.hu-nak.

A fedett pályás ob-t több utánpótláskorú versenyző címvédőként várta. Közülük a 21 éves Klekner Hanga 420 centivel lett újra benti bajnok rúdugrásban, csakúgy, mint a férfiak között a 18 esztendős Nagy Marcell 520 centivel, míg a 19 éves Huller Dániel 48.01-gyel 400 méteren nyert ismét tavaly után.

A férfi súlylökők között a 2000-es születésű Kovács László 17.68 méteres egyéni csúccsal nyert a tavalyi győztes, vele egyidős Tóth Balázs előtt, női 400 méteren pedig most a 20 esztendős Mátó Sára bizonyult a legjobbnak 53.84-gyel. Ebben a számban is hatalmas csata zajlott az aranyért, az első három helyen végző atlétanő egyaránt egyéni csúcsot futott. Bartha-Kéri Bianka mindössze 2, a tavalyi bajnok 20 éves Molnár Janka pedig 12 századdal maradt el Mátótól.

Női hármasugrásban az előző felnőtt fedett pályás ob-t sérülés miatt kihagyó 19 éves Áts Viktória 12.77-es egyéni rekorddal nyert a tavalyi győztes, 2002-es születésű, egyébként többpróbázó Szűcs Szabina előtt, míg 3000 méteren a 21 esztendős Szemerei Levente ért be elsőként 8:11.53-as egyéni legjobbal. Utánpótláskorú bajnoka lett a férfi 200 méternek is: a 20 éves Wahl Zoltán 21.80 másodperc alatt tudta le a távot, továbbá az Ikarus BSE győztes 4×400-as női váltójában Dobi Larina Adrienn, Szécsényi Anna Míra juniorként, Rapai Fanni U23-asként szerepelt Horváth Dóra mellett.

A fiatalok több számban is emlékezetes versenyt produkáltak. A 17 éves Varga Gréta 1500 méteren 4:17.34-es idejével megközelítette a január végén futott, még hitelesítésre váró 4:16.32-es U20-as rekordját. Az ob-n neki is ezüstérem lett a jutalma úgy, mint a 21 éves távolugró Farkas Petrának, aki 638 centivel zárt az első felnőttévében járó Lesti Diána (645 cm) mögött. Érdekesség, hogy bár Varga Gréta 2003 decemberének közepén született, mégsem ő lett a felnőttbajnokság legfiatalabb éremszerzője. Ez a cím a nála négy nappal később született 3000 méteres gyaloglásban bronzérmes Spiller Tizianát illeti.

A fedett pályás országos bajnokságon összesen 32 egyéni érmet szereztek az utánpótláskorú atléták.

A fedett pályás ob részletes eredményei ITT [2]érhetők el.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.