- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Rövid pályás gyorskorcsolya: többen is hibátlanul versenyeztek a junior ob-n

Remek csatákat hozott a short track junior országos bajnokság első etapja – kezdi összefoglalóját a hazai szövetség honlapja [1], amely az eseménnyel kapcsolatban megjegyzi, hogy az időpontja nem változott, hiszen rendre februárban rendezi meg a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a rövid pályás gyorskorcsolyázók junior országos bajnokságát.

Többen is hibátlanul versenyeztek a junior ob-n Fotó: Fiák Blanka/HUNSKATE [2]

Többen is hibátlanul versenyeztek a junior ob-n  •  Fotó: Fiák Blanka/HUNSKATE [1]

A péntektől vasárnapig tartó viadalon elsőként a nagyobbak, vagyis az „A”, a „B” és a „C” korosztály fiataljai mérték össze tudásukat a jégen: pénteken 500 és 1500 méteren, míg szombaton 1000 méteren avattak bajnokokat a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, és természetesen az összetett bajnokok nyakába is érem került a verseny végén.

Az országos bajnokságon mindenki elindult, aki számít, egyetlen hiányzó akadt, mégpedig Somodi Maja (SZKE) személyében, ám ő jogosan maradt távol, hiszen szombaton délelőtt útnak indult a dordrechti világbajnokságra a felnőttcsapattal – számol be a hunskate.hu [1].

A legnagyobb, vagyis az „A” korosztályosok között az utolsó junior országos bajnokságán futott Talabos Attila (MTK) és Bontovics Balázs (MTK) is. Hogy ők, ketten ott lesznek, ott lehetnek az összetett dobogón, várható volt, ahogyan az is, hogy a náluk egy évvel fiatalabb Nógrádi Bence (FTC) is kitesz magáért.

Ők mindhárman az olimpiai keret edzéseit látogatják, mi több, a végül az összetett verseny negyedik helyén végző Jászapáti Péter (SZKE) is.

„Talabos Attila és Nógrádi Bence a felnőttek válogatóversenyein is fej-fej mellett végeztek, egyszer egyikük, másszor a másikuk végzett előrébb, vagyis várható volt, hogy ők, ketten a junior ob-n is ott lesznek az élen – mondta el Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője. – A járvány mindenki életébe beleszólt, a miénkbe is, hiszen minden bizonnyal a Talabos, Nógrádi, Bontovics, Jászapáti csapattal vágtunk volna neki a junior világbajnokságnak, és ennek a váltónak döntőbe jutási esélye lett volna.”

A lányok hasonló korcsoportjában nem történt nagy meglepetés: Somogyi Barbara mindhárom távon győzni tudott, így természetesen az összetett elsőség is az övé lett, és a „B” korosztályban Csizmadia Márk (FTC), míg a „C”-ben Czank-Varga Benjámin (TKKSE) is száz százalékosan teljesített.

„Országos csúcs nem született, arra talán inkább a felnőttek bajnokságán lehet számítani a junioroktól, ám több egyéni rekord is megdőlt, ez pedig azt mutatja, hogy a járvány ellenére remek szakmai munka folyik az egyesületekben is – összegzett Szabó Krisztián. – A válogatott keret tagjai jól teljesítettek, ám ugyanez elmondható a klubversenyzőkre is, űzik-hajtják a juniorválogatottakat, ez pedig mindenkit még nagyobb teljesítményre sarkall.”

Az összetett magyar juniorbajnokok:
A korosztály: Talabos Attila (MTK) és Somogyi Barbara (JSE)
B korosztály: Csizmadia Márk (FTC) és Tóth Eszter (FTC)
C korosztály: Czank-Varga Benjámin (TKKSE) és Szigeti Dóra (MTK)

A részletes eredmények ITT [3] érhetők el.

További korosztályos hírek MŰKORCSOLYÁBAN [4] a sportági aloldalunkon.