- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek az utánpótláskorú dzsúdósok Prágában

Két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek az utánpótláskorú dzsúdósok a Prágában vasárnap véget ért felnőtt European Open-versenyen. Magyar szempontból a legérdekesebb súlycsoport a férfi 90 kilogrammosoké volt, hiszen a 22 éves U23-as Európa-bajnok Gőz Roland a nála négy évvel fiatalabb, junior Eb-harmadik Sáfrány Péterrel küzdött a döntőben. A csata aranyponttal dőlt el; 6:44 perc küzdelem után végül az ifjabb magyar dobott ippont, és így ő állhatott a dobogó legfelső fokára.

Sáfrány Péter aranyérmet nyert Prágában Forrás: EJU [1]

Sáfrány Péter aranyérmet nyert Prágában  •  Forrás: EJU

„Péter nagyon szépen menetelt − kezdi értékelését a férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor. − Már az első meccsén látszott, hogy remek formában van, hiszen a világranglista huszonnyolcadik helyezettjét, az U23-as Európa-bajnok cseh David Klammertet győzte le. Egészen elképesztő mentális képességei vannak: szerintem soha, egyetlen másodpercig sem gondolkozik azon, hogy ő kikaphat. A finálé rendkívül kiélezett volt; jól ismerik már egymást a srácok. Péter abból az összekapaszkodásból jött ki jobban, amelyikből gyakorlatilag bármelyikük eleshetett volna. Elégedett vagyok velük, remek párharc volt az övék.”

Szintén aranyérmet nyert, ám a 81 kilogrammosok között az U23-as Eb-harmadik Tóth Benedek (20 éves).

„Ismét kitette szívét-lelkét a versenyen, és legfőképpen ennek köszönhette a sikert. A döntőben kellemetlen finn riválison kellett túljutnia: nehéz ütközet volt, fizikailag és mentálisan egyaránt elfáradt, mégis megoldotta a feladatot, szép ipponnal nyert.”

Dicséret illeti a 60 kilós Vida Andrást (20) és az 57 kilogrammosok mezőnyében szereplő Kármán Andreát (21) is, mindketten bronzérmet nyertek.

„Semmi kétség, András erősítette a pozícióját a súlycsoportban; ő lehet az az ember, akit érdemes menedzselni a folytatásban. Ami Andreát illeti: a tavalyi, poreci junior Eb-n elért ötödik helye után egyre stabilabban mozog a tatamin, tetszik a munkája; nyugodtabban, magabiztosabban dzsúdózik. Remélem, kitart a lendülete.”

Pánczél összességében elégedett az utánpótláskorúak teljesítményével; összesen 21-en indultak, többüknek voltak szép megmozdulásaik.

EUROPEAN OPEN-VERSENY, PRÁGA
Az utánpótláskorú helyezettek
Férfiak
60 kg: 3. Vida András
81 kg: 1. Tóth Benedek, 7. Nerpel Gergely
90 kg: 1. Sáfrány Péter, 2. Gőz Roland
Nők
57 kg: 3. Kármán Andrea

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [2] a sportági aloldalunkon.