- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Korfball: kis sportág, nagy lelkesedés

A korfball esetében a külső szemlélő elsőre könnyen állapíthat meg hasonlóságot a kosárlabdával, de ha elbeszélgetünk a sportág hazai szerelmeseivel, akkor kiderül, hogy a röplabda és a kézilabda elemei is fellelhetők benne. Bár a magyar bajnokság nem indulhatott el, a dunakeszi Szent István Általános Iskolában a járványhelyzet miatt szigorú szabályok mellett zajlanak a hétvégi kupaesemények.

A korfball több sportág elemeit is magában foglalja Forrás: Magyar Korfball Szövetség [1]

A korfball több sportág elemeit is magába foglalja  •  Forrás: Magyar Korfball Szövetség

„Létrehoztunk egy kupamérkőzés-rendszert, hogy a csapatoknak ebben az áldatlan időszakban is versenyzési lehetőséget teremetsünk. Ezeken az egynapos alkalmakon változó számban vesznek részt a csapatok, és minden nap hirdetünk eredményt. Ki kell emeleni az önkéntes szülők és Dunakeszi városának segítségét is, így a járványügyi szabályokat betartva, fertőtlenítésekkel, a korcsoportok elkülönítésével kockázat nélkül tudjuk lebonyolítani a mérkőzéseket” – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat Bóné Zoltán, a Magyar Korfball Szövetség elnöke.

A sportág egyébként több mint 120 éves múlttal büszkélkedhet. A holland testnevelő tanár, Nico Broekhuysen ötlete nyomán alakult ki, ő egy koedukált, készségfejlesztő csapatsportot hozott létre. Hazánkban majdnem két évtizede van jelen a játék, és ez alatt az idő alatt már több nemzetközi esemény házigazdái voltunk. A mostani esztendő pedig egészen biztosan csupa nagybetűvel íródik a korfball magyarországi krónikáskönyvébe: 2021-ben az U15-ös Európa-bajnokság terem- és strandváltozatának egyarűnt Dunakeszi ad otthont.

„Reméljük, hogy valóban meg tudjuk tartani az Európa-bajnokságot június utolsó vagy július első hetében. Már nyolc ország jelezte, hogy válogatottja részt venne a kontinensviadalon. Abban bízunk, hogy sok nemzettel és közönség előtt rendezhetjük meg a korfballünnep ünnepét.”

Dunakeszi kétségkívül a sportág itthoni központja, hiszen akár hazai, akár nemzetközi eseményről van szó, a korfballosok rendre visszatérnek a Pest megyei településre.

„Akár azt is kijelenthetjük, hogy Dunakeszi a korfballban a világ – Hollandián kívüli – fővárosa is, vagy legalábbis az szeretne lenni. A sportág hazájával nehéz versenyezni, de mindenki mással lehet – ezt már Nagy Bandor, a helyi sportegyesület, a VSD korfball szakosztályának vezetője teszi hozzá. – Van kutatóintézetünk, és az iskolai meg óvódai programjainkkal is mind több gyereket tudunk elérni. A korfball sokkal több, mint sport. Valójában életfelfogás. A pályán egymás ellenfelei vagyunk, de azon kívül jó barátok. Ez a sportág – már csak a koedukáltsága miatt is – képes arra, hogy áthidalja a különbségeket és olyan szociális készséggel vértezze fel a játékosokat, aminek a pályán kívül is hasznát veszik.”

További korosztályos KORFBALL [2] híreink a sportági aloldalunkon.