- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Cselgáncs: öt utánpótláskorú vesz részt a taskenti Grand Slam-versenyen

Öt utánpótláskorú cselgáncsozó lép tatamira a Taskentben pénteken kezdődő olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen. Ketten ráadásul esélyesek a tokiói kvótaszerzésre: a 19 éves Özbas Szofi (63 kg) a 27. helyen áll a világranglistán, míg az ugyanennyi idős Sipőcz Richárd (+100) a 35. pozícióban tanyázik. Előbbi kijutó helyen áll, és Üzbegisztán fővárosában, az első körben a junior-világbajnoki ezüstérmes dán Laerke Olsennel (36. a világranglistán) küzd.

Özbas Szofi (fehérben) Taskentben erősítheti a pozícióját a világranglistán Fotó: Horváth György [1]

Özbas Szofi (fehérben) Taskentben erősítheti a pozícióját a világranglistán  •  Fotó: Horváth György

Richárd az Ázsia-bajnoki második tádzsikkal, Temur Rahimovval (21.) néz farkasszemet a 32 között.

„Sipőcznek két, de inkább három érmet kell nyernie ahhoz, hogy ott legyen Japánban − kezdi a szövetség sportigazgatója, Nagy András. − Megverheti a tádzsik versenyzőt. A második körben valószínűleg tapasztalt rivális, a grúz vébé-harmadik Adam Okruasvili jöhet. Tulajdonképpen megoldhatja a feladatot. Nem számolgatni kell, hanem mennie előre. A tehetségét és a tudását tekintve képes lehet a kvalifikációra. Szofi sorsolása viszonylag kedvező, szerintem a negyeddöntőig el kell jutnia. Fontos lenne, hogy dobogóra álljon, hiszen ily módon erősíthetné a pozícióját.”

A két utánpótlás-klasszis mellett a junior vb-ötödik Rajkai Róbert (81 kg), a junior Eb-harmadik Tóth Apor (90) és az ifjúsági olimpiai bronzérmes, U23-as Eb-második Vég Zsombor is bizonyíthat Taskentben a fiatalok közül.

Mivel az utánpótláskorúak az év első felében egyáltalán nem versenyezhetnek a korosztályukban a nemzetközi porondon, ezért a legígéretesebb hazai versenyzőket úgy menedzseljük, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot szerezzék a felnőttek között; márpedig a Grand Slam-viadalok remek erőpróbák. Próbáljuk igazságosan elosztani a megméretéseket az ifjak között. Nem szabad elfelejteni, hogy 2022-ben kezdődik a 2024-es, párizsi játékok olimpiai kvalifikációs időszaka, amelyen szeretnénk, ha jól szerepelnének, raádásul az idén idehaza rendezzük a felnőtt-világbajnokságot, amelyen többük szerephez juthat.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [2] a sportági aloldalunkon.