- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kosárlabda: két bajnokságban is harcban áll a feljutásért a Megyeri Tigrisek csapata

Minden egyesület életében sorsdöntő az első néhány év, hiszen olyankor dől el, hogy milyen sikeresen tudják bevonzani a fiatalokat, gyarapítani a létszámukat. Az Újpest-Megyeri Tigrisek esetében az első esztendőkben ugrásszerű fejlődést sikerült elérni. A klub története 2009-ben kezdődött egy Megyeri Úti Általános Iskolában tizenegy gyerekkel, majd 2011-ben már száz fővel alakultak egyesületté. Az azóta eltelt időben a klub folyamatosan nőtt és fejlődött, a kosárlabda-szakosztály pedig ma már a teljes fiúutánpótlásból és az NB I/B-ben szereplő felnőttcsapatból áll. A lila-fehérek utánpótlás-nevelése a minél hatékonyabb képzésért négy nagyobb állomásra tagolódik.

Együttműködési megállapodást kötöttünk több általános iskolával, amelyekben kosárlabdaosztályok indulnak – kezdi az egyesület elnöke és az U20-as gárda vezetőedzőjePáli Gábor. – Az első és második osztályosok tartoznak az úgynevezett kosárpalántás csoportunkba, amelyben megszerettetjük a kosárlabdát a gyerekekkel. Ezt követi a fejlesztő szakasz, amikor a harmadikosok és negyedikesek játékosan ismerkedhetnek a sportággal – ekkor a koordináció és a motorikus képességek fejlesztésén van a hangsúly. A harmadik lépcsőben már sportágspecifikussá válnak az edzések, az ötödiktől a tizedik osztályosok tartoznak ide, tizennégy-tizenhat éves korig. Ekkor már kifejezetten a versenysport irányába tereljük a gyerekeket.”

Osztályt lépnének a Megyeri Tigrisek Fotó: Beke Zsombor [1]

Osztályt lépnének a Megyeri Tigrisek  •  Fotó: Beke Zsombor

A negyedik fázisban az idei évtől új szisztéma szerint dolgoznak a szakemberek, az U18-as, az U20-as és a felnőttcsapat közötti kapcsolatot még szorosabbra fűzték.

„A három csapat működését próbáljuk úgy összehangolni, hogy piramis elv szerint, alulról építkezve fejlődjünk. Az U18-as korosztály esetében fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek időnként lehetőséget kapjanak az U20-as, valamint a felnőttcsapat edzésein, mérkőzésein. Így megszokhatják a felnőttlégkört és láthatják az előrelépési lehetőséget.”

A Megyeri Tigrisek U20-as és az NB I/B-ben szereplő gárdájának is jó esélye van arra, hogy osztályt lépjen. Utóbbi csapat vezetőedzője, Surmann Gábor örül annak, hogy egyre több olyan saját nevelésű játékossal dolgozhat együtt, aki a rutinos, komoly elsőosztályú múlttal felvértezett kosárlabdázóktól – mint Horváth Ákos és Ivosev Tamás – tanulhat.

„Nagy öröm a klub számára, hogy a felnőttek között több olyan játékos is szerepet kap, aki a kezdetektől végigjárta a Megyeri Tigrisek szamárlétráját – nyilatkozta Surmann Gábor. – A fiatalok esetében minden azon múlik, hogy az adott egyén mennyire elkötelezett, mennyi alázat van benne, és mennyire vevő a plusz munkára. Az idei szezonban versenyképes együttest sikerült összerakni. A fiatalok megállják a helyüket. Az amatőr kupacsapatok rendszerében harmadik helyezést értünk el a Hepp Kupán, illetve az élbolyban tanyázunk a saját bajnokságunkban, az NB I/B Zöld csoportjában. A célunk, hogy egy osztállyal feljebb kerüljünk.”

A kezdetektől a klub kötelékében pattogtatja a labdát a 20 éves Pollák Árpád. A fiatal játékos több mint ezer tétmérkőzésen lépett parkettre újpesti színekben.

„Már tizenkét éve itt játszom, megtiszteltetés, hogy ennyi mérkőzésen magamra húzhattam a klub mezét. Hálás vagyok, hogy az egyesület akkor sem mondott le rólam, amikor éppen nem ment olyan jól a játék. Az U20-as és a felnőttcsapatban is kapok lehetőséget, jó érzés, hogy az NB I/B-ben olyan játékossal szerepelhetek egy csapatban, mint Horváth Ákos. Neki gyerekkoromban a tévén keresztül szurkoltam.”

A 17 éves Kékesi Kristóf U18-asként részt vehet az U20-as és az NB I/B-s csapat edzésein is. Célja, hogy minél több lehetőséget kapjon az idősebbek között, és hogy a korosztályos válogatott keretébe is meghívót kapjon.

„Ez a tizedik szezonom, amit az Újpestnél töltök. Az idei szezonban kaptam edzéslehetőséget a felnőtteknél és az U20-as csapatnál is. A közeljövőben szeretnék stabil helyet kiharcolni magamnak az idősebbek között. Az edzői stábbal nagyon jó együtt dolgozni, ha bármi gond van, segítenek, mind a pályán, mind azon kívül. Rövid távú céljaim között szerepel, hogy a korosztályos válogatott keretébe meghívót kaphassak.”

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.