- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Korcsolya: az utánpótlás színe-java megmérette magát az Óbudai Jégcsarnokban

Egyesületi versenyként egyedülálló módon mindhárom szakág versenyzőit, a műkorcsolyázókat, a jégtáncosokat és a szinkronkorcsolyázókat is mozgósította az Óbuda Skating Cup, amely így az országos bajnokság után a legnépesebb viadal volt a szezonban. Az első ízben megrendezett eseményen több mint 300 versenyzőt fogadott és koordinált az Óbudai Jégcsarnokban a két szervező egyesület, a Hoffmann Korcsolya Akadémia (HKA) és a Budaskate SE (BSSE) – amelyek nemcsak a jégen kívül, a jégen is kitettek magukért – írja beszámolójában a hunskate.hu [1].

A Team Magic győzelemmel zárta az évadot Fotó: Synchro Skating Moments/MOKSZ [2]

A Team Magic győzelemmel zárta az évadot  •  Fotó: Synchro Skating Moments/MOKSZ

A jégtáncosoknál a HKA a legjobbnak bizonyult: hatból három korosztályban a klub kettőséé lett az aranyérem. A junioroknál ráadásul két új belépőjük mutatkozott be: az advanced novice korosztály országos bajnokai, Leveles Réka és Leveles Balázs most először próbálta ki magát a juniorok között, míg Lendvai Bence új partnerével, Tóth Lilivel debütált. A Leveles testvérek jól kezdtek a juniorok között, és közel 40 pontos különbséggel nyertek.

Szintén meggyőző fölénnyel diadalmaskodott a junior Team Magic (Sportvarázs Sportegyesület) szinkronkorcsolya-csapat, amelynek az Óbuda Skating Cup a junior-világbajnokság törlése okán az utolsó versenye volt a szezonban. Míg ők a rövidben, versenytársaik, az Újpesti Torna Egylet (UTE) idei szezonban alakult juniorcsapata a kűrben tudott javítani, és az ezüstérmet szerezte meg a Team Magic mögött.

A Sportvarázs Sportegyesület csapatai a basic novice és a mixed age kategóriákban is magabiztosan utasították maguk mögé az országos bajnokokat – előbbiben a Team Magic nem szerepelt az ob-n, míg utóbbiban fordítani tudott a február eleji bajnoksághoz képest. De az UTE ugyancsak két aranyéremnek örülhetett a fiatalabb korosztályokban: a pre-juvenile és a juvenile kategóriában is országos bajnoki címvédőkként diadalmaskodtak.

Aranyérmeik számát pedig jégtáncosaik is gyarapították: Tabár Kamilla Szófia és Diószegi Máté (UTE) személyében a februári ob programjában nem szereplő non ISU basic novice korosztályban vadonatúj kettősük diadalmaskodott, míg edzéstársaik, Diószegi Emma Réka és Horváth Endre (UTE) a bajnoki cím után újabb győzelmet ünnepelhetett a cubs kategóriában. A basic novice-oknál ezúttal a februári ob-n bronzérmet szerző Temesvári Zsófia és Selényi János (Steps On Ice SE) állhatott a dobogó tetejére.

A rendező klub, a HKA a junioroknál megszerzett győzelmén túl az intermediate novice korosztály egyetlen kettőse, Troján Eszter és Gallai Huba, valamint a februári ob-n a cubs kategóriában versenyző, most a legkisebbek (mini cubs) között induló Zsíros Boglárka és Szabó Jónás révén is aranyérmet könyvelhetett el.

Sőt, a házigazdák egyedüli egyesületként adtak két szakágnak is bajnokot, a jégtáncban elért eredményeiket ugyanis műkorcsolyában az ob előtt rendre elsőként végző Csaba Máté (HKA) révén még egy arannyal megtoldották az intermediate novice (10–15 éves) korosztályban. Ahogy a fiúknál, úgy a lányoknál sem volt jelen az országos bajnok, így utóbbiaknál a Győri ETO ünnepelhetett kettős győzelmet: az aranyérmet az országos bajnoki bronzérmes Béres Réka, az ezüstöt pedig Gerencsér Vivien nyakába akasztották.

Ekker Léna a tripla flippel is megpróbálkozott Forrás: Synchro Skating Moments/MOKSZ [3]

Ekker Léna a tripla flippel is megpróbálkozott  •  Forrás: Synchro Skating Moments/MOKSZ

Nem hiányzott viszont a legnagyobb név az advanced novice (10–15 éves) lányoknál: a Sebestyén Korcsolya SE-t képviselő Ekker Léna újfent toronymagas győzelmet aratott. A februárban immár ötödik országos bajnoki címét elnyerő 12 éves versenyző a rövidprogramban a tripla flippel is megpróbálkozott, így (a női mezőnyben ritkaságnak számító tripla axelt leszámítva) már az összes triplát láthattuk tőle versenyen.

De fiatalabb edzéstársai is folytatták sikerszériájukat: a szezon során korosztályukat uraló Zhang Boglárka, Incze Brigitta Éva, Belenikina Maria és Kind Igor ismét győzelmet ünnepelhetett. Sőt, az országos bajnokság előtt szintén minden versenyét megnyerő Tőkey Alíz is újra első helynek örülhetett, míg az ob-n bemutatkozó Veszely Gyula Balázs kategóriája egyedüli indulójaként lett aranyérmes.

A mini chicks lányoknál azonban nagy harc folyt az első helyért, amelyet a miskolci Rózsa Emma (DVTK) immár harmadszor vitt el az országos bajnok Széplaki Katinka (SKSE) elől. De, most először, helycsere történt a basic novice fiúknál is: Dózsa Benedek (Jégcsillag SE) alig két tized ponttal megverte Rác Kolost (Vasas SC), aki eddig minden versenyét megnyerte a szezonban. Edzéstársa, a cubs korosztály országos bajnoka, Hoffmann Ábel (JCS) is aranyérmet szállított klubjának.

Az SKSE legeredményesebb egyesületként ezúttal hét arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel büszkélkedhetett műkorcsolyában, míg az UTE, amely egyedülálló módon mindhárom szakágban szerzett dobogós helyezéseket, négy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet vihetett haza. A házigazda HKA, amelynek versenyzői egyedülálló módon jégtáncban és műkorcsolyában is szállítottak első helyezést, négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárta a viadalt.

Szinkronkorcsolyázóink számára befejeződött a szezon, a másik két szakág utánpótláskorú versenyzőire azonban még várnak megméretések itthon – először műkorcsolyázóinkon a sor, akik március 27–28-án az I. Jászberényi Tavasz Kupán lépnek majd jégre.

Az Óbuda Skating Cup részletes eredményei ITT [4] elérhetők.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN [5] a sportági aloldalunkon.