UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-03-18 17:42

Nem szereztek olimpiai kvótát a szabadfogású fiatalok

Egyik utánpótláskorú birkózónknak sem sikerült olimpiai kvótát szereznie az európai kvalifikációs verseny szabadfogású napján a BOK Sportcsarnokban. Korcsog Milán nemcsak jól küzdött, hanem fontos gondolatokat is megfogalmazott. Pénteken a női birkózók indulnak harcba, közöttük a fiatal Szekér Szimonetta és Szabados Noémi.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Határozottan és vagány módra kezdett a török felnőtt Európa-bajnok Süleyman Karadeniz ellen Korcsog Milán a szabadfogású 97 kilósok budapesti olimpiai kvalifikációs versenyén. Derékfogású próbálkozás után lábra támadott, abból azonban az ellenfél ért el mögékerülést (0–2). Majd az újabb lábramenését követő, saját levitellel egyenlített (2–2), és mivel az volt az utolsó akció, ő vezetett. De megismétlődött az első eset, török levitellel (2–4). A második menetben újabb támadásokat indított Karadeniz lábára, akadt közte kevésbé dinamikus is, amely semmiképpen nem vezethet sikerre. Kiegyenlített küzdelem folyt, amelyben az ellenfél – rutinosan – még ki is léptette a szőnyegről a csepeli ifjút, azzal lett a végeredmény 2–5.

Kihirdetik a török Európa-bajnok győzelmét Korcsog Milán ellen Fotó: MBSZ
Kihirdetik a török Európa-bajnok győzelmét Korcsog Milán ellen Fotó: MBSZ
Ez volt az a mérkőzés, amely után, a vereség ellenére is, jó érzéssel állunk fel. Hát még Milán nyilatkozatának ismeretében! „Tehermentesen birkóztam, felszabadultan. A rutin döntött, az ellenfelem sokkal jobban érezte a szőnyegszéli helyzeteket.” Majd jön a lényeg: „Örülök, hogy jó meccset birkóztunk, sokat tanultam belőle.” Ez az alap. Ha valaki élvezi a küzdelmet, és nagyvonalú tárgyilagossággal tudja megítélni az erényét és a gyengeségét is, arra lehet építeni. Nem hiszem, hogy eltúloznám, de Korcsog Milán a jövő embere Most kvótát ugyan nem szerzett, de talán nyílik esélye még egy meccsre, a vigaszágon. Karadeniz ugyanis a negyeddöntőben, nagy csatában, 5–3-ra verte az orosz neveltetésű, román Saritovot, és ha a pénteki elődöntőben is győz a német Thiele ellen, akkor Korcsog a rendkívül erős és jól képzett Saritovval is összemérheti a tudását a harmadik helyért. Hasonló módon esélyes a vigaszágra az 57 kg-os Halidov Gamzatgadzsi. Ő az olasz Piroddu elleni 6–0-s győzelemmel vette a selejtezőt. A negyeddöntőben aztán 5–2-re kikapott az ukrán vb-bronzérmes Andrij Jacenkótól. Pedig ő is nyerésre állt 1–1-nél, miután féllábkiemelést követően kitessékelte a szőnyegről az ellenfelet. A második három perc elején Jacenko derékfogással levitte, be is billentette, miközben a magyar versenyző sikeresen kontrázott, csak éppen nem kapott érte pontot. Az akció végén mögékerült az ellenfelének, azzal lett 2–5, vagyis a lenyelt két pontjával még lett volna esélye akár a fordításra is. De ha a péntek délutáni elődöntőben Jacenko az örmény Arutyunjant is legyőzi, Halidov megmérkőzhet a legyőzöttel. Pénteken a női birkózásban dől el 12 kvóta sorsa, 25 ország versenyzői szállnak harcba értük a BOK-ban. Köztük lesz két utánpótláskorú magyar is, Szekér Szimonetta (53 kg) és Szabados Noémi (68 kg). Mindkét súlycsoportban 15 induló van.
Szekér Szimonetta Fotó: MBSZ
Szekér Szimonetta Fotó: MBSZ
Hogy melyikük sorsolása nehezebb, azt nem érdemes mérlegelni. Ezen a szinten könnyű ugyanis már nem létezik. Szimonetta ellenfeleiről szinte mindent elmond az, hogy a 2019-es világbajnokságon csak két európai ország, a görög és a lengyel szerzett kvótát, így az összes – kontinensünkön található – szovjet utódállam is igényt tart a nálunk gazdára találó kettőre. A Budapesti Honvéd kadét Eb ezüst-, junior és U23-as Eb bronzérmese ezt úgy érzékelheti, hogy a selejtezőben az azeri Lejla Gurbunovával mérkőzik, a győzelme esetén pedig az első kiemelttel, a világ- és Európa-bajnok, fehérorosz Vanesza Kaladzsinszkajával találkozhat. Az első ellenfél, Gurbunova sem akárki, volt bronzérmes juniorvébén, illetve – még az 51 kg-ban – nyert kadét-világbajnokságot, majd junior Eb-t.
Szabados Noémi Fotó: FTC
Szabados Noémi Fotó: FTC
A 68 kg-ban német, svéd és ukrán kvóta született a világbajnokságon, így a junior és U23-as Eb-is bronzot nyert Noéminak legalább ukrán ellenféllel nem kellett számolnia a kvalifikációs verseny előtt. Elsőre azonban litvánt kapott, a tavalyi Eb bronzérmese, Danute Domikaityte személyében. Ha rajta túljut, következhet az azeri Elisz Manolova, aki 2019-ben Eb-t és vb-bronzérmet nyert. Vérmes reményeink nem lehetnek tehát, de ha az ifjú hölgyek elszántan mennek a szőnyegre, és képesek lesznek mozgósítani a kiváló képességeiket, emelt fővel zárhatják pályafutásuk eddigi legnagyobb erőpróbáját. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.