UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-03-20 11:59

Kárpáti Farkasok: felkerülnének a hazai hokitérképre

Két év alatt jelentős utánpótlás-nevelő műhellyé nőtte ki magát a Kárpáti Farkasok jégkorongklub. A ma már kétszáz fiatalt számláló egyesületet Nagy Attila általános igazgató és Hegyi Ádám szakmai vezető segítségével mutatjuk be.

Kétezer-tizennyolc márciusában tették le az alapkövet, a következő év januárjában pedig már Erste Liga-mérkőzésnek adott otthont az építési vállalkozó/tulajdonos, Balázs Attila által megálmodott Érdi Jégcsarnok, amelyben Magyarországon egyedülálló módon egész évben biztosított a jégfelület, és nem mellesleg a Kárpáti Farkasok otthona. Az utánpótlás-nevelésre szakosodott hokiklubban mostanra már 200 igazolt sportolót tartanak nyilván, az U8-tól az U14-es korosztályig foglalkoznak a gyerekekkel. „Lépésről lépésre haladtunk, az első évben harminchét játékosunk volt, a következőben már százhúsz, az idén értük el a kétszáz főt – nyilatkozta az Utánpótlássportnak Nagy Attila általános igazgató. – Megismertettük a jégkorongot az érdiekkel, illetve a környékbeli települések lakóival, és most már keresnek bennünket a szülők meg a gyerekek, mert ezt a sportágat szeretnék választani.” Az ország egyik legmodernebb létesítményében adottak a professzionális körülmények. A korszerű gépekkel felszerelt konditerem mellett az idősebbeknek szauna- és egyéb welness-szolgáltatásokat nyújtanak. „Nagyon szeretnénk tényleg felkerülni a magyar jégkorong térképére, a csarnok az első lépése a hosszú távú projektnek, ahol az utánpótlásunk alapköveit rakjuk le éppen. Sportkollégium megépítését tervezzük, mert Érden nincs hasonló létesítmény, valamint bővülnénk még egy nagyobb csarnokkal, amely a felsőbb korosztályoknak vagy akár felnőttcsapat számára is otthont nyújthat.”

Az érdi Kárpáti Farkasok meghatározó nevelőműhellyé válna Forrás: TSU
Az érdi Kárpáti Farkasok meghatározó nevelőműhellyé válna Forrás: TSU
Ami a szakmai oldalt illeti, pillanatnyilag hét tréner és egy kapusedző dolgozik a fiatalokkal. Azt az elvet követik, hogy az összes szakember besegít a másik munkájába, megismeri a gyerekeket, s ezáltal tisztában lesz azzal, a következő évadban milyen alapanyaggal számolhat. A szakmai vezető, Hegyi Ádám elmondta, hogy bár még fiatal a sportág a Pest megyei városban, a helyiek örömmel fogadták a hokisokat. „Amikor megegyeztünk a tulajdonos úrral, még nem egészen tudtam, mibe vágom a fejszémet, de ezt a kis félelmemet hamar elhessegették az itt lakók. A járványhelyzet előtt nagyon jó ütemben haladt a toborzás, mostanra pedig már ott tartunk, hogy jönnek a kistesók, az unokatesók, az osztálytársak. Ez az út vezetett ahhoz, már kétszázan vagyunk röpke két esztendő múltán.” A sikeres két év után a szakmailag is előrelépnének, ezért a következő évadban újabb két korosztályt vonnak be a munkába. „A nyártól már lesz U16-os és U18-as korosztályunk is, ezért két új edzőt szerződtetünk Vladimir Babic és David Minarik személyében; ők mindketten élnek-halnak a jégkorongért. A felnőttcsapat csak hosszabb távú projekt, nagyon sok ügyes kis hokisunk van, de az ő fejlődésük rengeteg tényezőtől függ még. Azt gondolom, öt-hét év kell ahhoz, hogy rájuk lehessen építeni a felnőttcsapatot.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.