UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-03-21 20:42

Szőke Alex kvótát ugyan nem, de bronzérmet nyert

Megszerezte a bronzérmet a 97 kg-ban a kötöttfogású Szőke Alex Európa budapesti olimpiai kvalifikációs versenyén. Amint az köztudott, az öt utánpótláskorú magyar nem jutott kvótához.

Szőke Alex szombaton vereséget szenvedett a bolgár vb- és Eb-ezüstérmes Kiril Milovtól a kvalifikációs viadal negyeddöntőjében. Így kvótát nem szerzett. De vasárnap a vigaszágon versenyre kelhetett a bronzéremért.

Csak a felvételen került előtérbe az osztrák Markus Ragginger Fotó: MBSZ
Csak a felvételen került előtérbe az osztrák Markus Ragginger Fotó: MBSZ
A vigaszágon az osztrák Markus Ragginger ellen mérkőzött. A papírformának megfelelően az ellenfelét az első menetben leküldték a bírók. Az ESMTK junior Európa-bajnoka kétszer megpörgette, 5–0. Igaz, Alexet ápolni is kellett, mert felrepedt a szemöldöke. A második három perc azzal a meglepetéssel szolgált, hogy Ragginger nagyon jól bírta erővel és szuflával az iramos, pattogós küzdelmet. Az viszont erős túlzásnak tűnt, hogy passzivitási pontot kapott, 5–1, és Szőkét parterbe küldték. Az osztrák megmozdítani sem tudta. A hátralévő idő aztán simán leketyegett. Készülhettünk az esti bronzmérkőzésre. Az ellenfél, a 32 éves, cseh Artur Omarov a tavalyi Eb-n ötödik lett Rómában, világversenyen érmet nem sikerült szereznie. Azzal együtt nem lehet túl kellemes ellenfél. Mert hogy milyen valójában, azt ezúttal nem tudtuk meg. Nem jelent meg a szőnyegen. Az történt, aminek ilyenkor történnie kell: kihirdették Szőke Alex – ellenfél nélküli – győzelmét. Mindezt leszámítva megdolgozott a bronzérméért. EmblémaVéget ért tehát Európa olimpiai kvalifikációs versenye – öt utánpótláskorú magyar szereplővel. Csodákat nem remélhettünk, a beharangozó írásunkban is azt fogalmaztuk meg: „A fiataljaink esélyét – miután kőfalnyi akadály tornyosul előttük – reálisan nem érdemes boncolgatni. Maradjunk annyiban, hogy tisztes és ígéretes helytállás várható tőlük, Szőke Alextől talán több is.” Nagyjából így is történt, Szőke bronzérmét is beleértve. A nagy felfedezett Korcsog Milán lett a szabadfogás 97 kg-os súlycsoportjában, felkészült, erőteljes birkózást láttunk tőle. Mérkőzést is nyert a másik szabadfogású versenyzőnk, Halidov Gamzatgadzsi (57 kg). Kifejezetten jól küzdött, és megmutatta az „oroszlánkörmeit” a női birkózásban Szekér Szimonetta (53 kg) és Szabados Noémi (68 kg). A fiatalok azért is érdemlik meg az elismerést, mert a járvány miatt elmaradtak a fejlődésükben kulcsfontosságú utánpótlás-világversenyek. Mindnyájan, már a mostani rutinalappal felvértezve, akár már a következő olimpia előtt eséllyel pályázhatnak kvótára. De az idő sürget, hiszen ne felejtsük el: a következőre nem a hagyományos négy, hanem már három év múlva sor kerül. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.