UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2021-03-27 13:12

Krstulovic Alex emlékezetes döntőben nyerte meg a Hello Sakk-kupát

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

Fordulatos döntőben, végül a 17 éves Krstulovic Alex nyerte meg a legjobb hazai ifjúsági játékosok részvételével zajlott online Hello Sakk-kupát.

Krstulovic Alex izgalmas döntőben nyerte meg a Hello Sakk-kupát Forrás: ase.hu
Krstulovic Alex izgalmas döntőben nyerte meg a Hello Sakk-kupát Forrás: ase.hu
A tavalyi év után az idén második alkalommal kiírt internetes rapid viadal februárban négy csoportban 22 fiú- és 10 leányjátékossal kezdődött, a középdöntővel folytatódott, majd pénteken a négyes fináléval ért véget. Az elődöntőben Krstulovic a 15 éves ifj. Gombócz Ferencet győzte le, míg a 16 esztendős Persányi Barnabás a Final Four legfiatalabb sakkozója, a 2006-os születésű Pásztor Balázsnál bizonyult jobbnak. A döntő aztán igazán kiélezett és eseménydús küzdelmet hozott. Az oda-visszavágós aranycsata első partiját Krstulovic nyerte, aki a második játszmában a döntetlennel is beérte volna, azonban az első meggondolatlan lépésére rögtön lecsapott Persányi, és egyenlített. A finálé az azt követő schnell játszmákban sem dőlt el, a befejezés pedig igen drámaira sikerült. Az armageddonban – amely a futballmérkőzések tizenegyesrúgó párbajához is hasonlítható –a világossal játszó Krstulovicnak öt, míg a sötéteket irányító Persányinak négy perc gondolkodási idő állt rendelkezésére, de remi esetén az utóbbi győzött volna. A „hirtelen halál” hajrájában Persányi némileg kedvezőbb pozícióban állt az ellenfelénél, az idejével azonban rosszul gazdálkodott, és leesett tábláról, miközben az így tornagyőztes Krstulovicnak 1,3 másodperc maradt a neve mellett. A harmadik helyet ifj. Gombócz szerezte meg, aki 1,5–0,5-re nyert Pásztor ellen. A Hello Sakk-kupa legjobban szereplő leányjátékosa a 13 éves Gaál Zsóka lett, aki a középdöntőben a negyedik helyen búcsúzott a csoportjából. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.