- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Krstulovic Alex emlékezetes döntőben nyerte meg a Hello Sakk-kupát

Fordulatos döntőben, végül a 17 éves Krstulovic Alex nyerte meg a legjobb hazai ifjúsági játékosok részvételével zajlott online Hello Sakk-kupát.

Krstulovic Alex izgalmas döntőben nyerte meg a Hello Sakk-kupát Forrás: ase.hu [1]

Krstulovic Alex izgalmas döntőben nyerte meg a Hello Sakk-kupát  •  Forrás: ase.hu

A tavalyi év után az idén második alkalommal kiírt internetes rapid viadal februárban négy csoportban [2] 22 fiú- és 10 leányjátékossal kezdődött, a középdöntővel [3] folytatódott, majd pénteken a négyes fináléval ért véget.

Az elődöntőben Krstulovic a 15 éves ifj. Gombócz Ferencet győzte le, míg a 16 esztendős Persányi Barnabás a Final Four legfiatalabb sakkozója, a 2006-os születésű Pásztor Balázsnál bizonyult jobbnak.

A döntő aztán igazán kiélezett és eseménydús küzdelmet hozott. Az oda-visszavágós aranycsata első partiját Krstulovic nyerte, aki a második játszmában a döntetlennel is beérte volna, azonban az első meggondolatlan lépésére rögtön lecsapott Persányi, és egyenlített.

A finálé az azt követő schnell játszmákban sem dőlt el, a befejezés pedig igen drámaira sikerült. Az armageddonban – amely a futballmérkőzések tizenegyesrúgó párbajához is hasonlítható –a világossal játszó Krstulovicnak öt, míg a sötéteket irányító Persányinak négy perc gondolkodási idő állt rendelkezésére, de remi esetén az utóbbi győzött volna. A „hirtelen halál” hajrájában Persányi némileg kedvezőbb pozícióban állt az ellenfelénél, az idejével azonban rosszul gazdálkodott, és leesett tábláról, miközben az így tornagyőztes Krstulovicnak 1,3 másodperc maradt a neve mellett.

A harmadik helyet ifj. Gombócz szerezte meg, aki 1,5–0,5-re nyert Pásztor ellen. A Hello Sakk-kupa legjobban szereplő leányjátékosa a 13 éves Gaál Zsóka lett, aki a középdöntőben a negyedik helyen búcsúzott a csoportjából.

További korosztályos hírek SAKKBAN [4] a sportági aloldalunkon.