- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Szőke Alex felszabadultan birkózna a szófiai olimpiai kvalifikációs versenyen

A szakvezetés döntése értelmében múlt csütörtökön a Körcsarnokban válogatót rendeztek a legjobb kötöttfogású 97 kilós birkózók számára. A soron következő világversenyek indulási jogáért folyó eseményen Kiss Balázs, Szilvássy Erik és az utánpótláskorú Szőke Alex (21) küzdött az első helyért. A hármas körmérkőzések győztese képviselheti a magyarokat a szófiai olimpiai világkvalifikáción, míg a második a varsói Európa-bajnokságon szerepelhet.

Magas színvonalú, kiélezett csatákat hozott az esemény, amelyet végül a junior Európa-bajnok Szőke nyert meg. Az ESMTK versenyzőjét arra kértük, hogy értékelje a viadal tapasztalatait, illetve ossza meg hogyan készül a sorsdöntő szófiai megmérettetésre.

Szőke Alexnek tíz centin múlott a kvótája a budapesti kvalifikációs versenyen Forrás: Magyar Birkózó Szövetség / UWW [1]

Szőke Alexnek tíz centin múlott a kvótája a budapesti kvalifikációs versenyen  •  Forrás: Martin Gábor / UWW

„Összességében rendkívül embert próbáló volt a múlt heti válogató. Öt meccset birkóztam, 20 perces pihenőkkel a küzdelmek között. Ez még nálunk is extrémnek számít. A versenyeken általában legalább negyven perc, akár egy óra is rendelkezésünkre áll pihenni, fújni egyet – fogalmazott Szőke az Utánpótlássportnak [2]. – Nehéz dolgom volt, mert magasan kvalifikált riválisokkal kellett megharcolnom, de úgy hiszem, a fiatalságom és az állóképességem döntött. Fizikailag és fejben is Balázs fölé tudtam kerekedni a végén.”

Szilvássy Eriket mind Kiss Balázs, mind Szőke Alex legyőzte az első fordulóban, így a döntő párharc a 38 éves Kiss és a fiatal Szőke között zajlott az egyik fél második győzelméig. A passzívitásért szerzett pontok nem számítottak bele a küzdelembe, így abban az esetben, ha egy mérkőzés úgy ért véget 1-1-re, hogy mindkét fél passzívitással szerzett pontot, akkor az adott találkozót újra kellett birkózzák a felek. A finálé második ütközetét végül ennek a szabálynak megfelelően figyelmen kívül hagyták a döntő bírók, mivel akciópont nem született ekkor.

„Szerintem éppen ez a mérkőzés – amely végül nem számított az eredményben – vált a holtponttá számomra. Sikerült átvennem akkor a kezdeményezést, és valószínűleg Balázs is elfáradt addigra már. Ugyan nehéz meglepni az ellenfelet akkor, amikor négyszer birkózol valakivel ennyire rövid idő alatt. Ám úgy érzem, azzal sikerült meglepőt húznom, hogy lentről általában a pörgetést preferálom, viszont most az emelést választottam. Továbbá fentről is tudtam váratlan akciót indítani.”

A sorsdöntő párviadal első mérkőzését a rutinos Kiss nyerte, és onnan sikerült fordítást bemutatnia a felnőttvilágkupa-ezüstérmes Szőkének.

„Az első vereség után nem volt könnyű összeszedni magamat. A meccsek után nagyon kimerültnek éreztem magam, többször hányingerem is lett annyira elkészültem az erőmmel. De szerencsére mindig sikerült fizikailag és fejben is kellően regenerálódnom, majd a legjobbamat nyújtva a feladatomra koncentrálni.”

Kiemelkedő küzdeni tudásának köszönhetően Szőke Alex képviselheti a magyar színeket a május 6-9. között rendezendő bulgáriai olimpiai világselejtező versenyen.

„A budapesti európai kvalifikáción már nagyon közel kerültem a kvóta megszerzéséhez. Kevés hiányzott az áhított célhoz, de úgy érzem akkor túl nagy terhet tettem saját magamra. Fiatal vagyok, szeretném lehetőségként felfogni az egészet, és lehetőleg felszabadultan élvezni a birkózást. Ha a válogatón mutatott formámat sikerül reprodukálni Szófiában is, akkor úgy hiszem kiválthatom a jegyemet Tokióba.”

A Körcsarnokban lezajlott válogató után nem állt meg az élet a felnőttválogatott háza táján.

„A válogató után kaptam pár nap szünetet, azonban húsvét után gőzerővel újra indult a munka, jelenleg két hétig Mátraházán edzőtáborozunk a válogatottal az Európa-bajnokságon indulókkal. Azután ők elutaznak Varsóba az Eb-re, mi pedig hárman, akik a kvalifikációra készülünk Budapesten folytatjuk a felkészülési programot.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.