- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Torna: remekeltek az első éves felnőttek a férfiak országos bajnokságán

A sérülések és a betegségek miatt viszonylag kis létszámú mezőny indult a Budapesten rendezett felnőtt férfi szerenkénti országos bajnokságon. Az előző naptári évben még utánpótláskorú fiatalok remekül teljesítettek a viadalon: a 18 éves Bátori Szabolcs talajon és gyűrűn, a 19 éves Balázs Krisztián korláton, míg a felnőttek között szintén az első idényét töltő Márkus Sebestyén ugrásban gyűjtötte be az aranyérmet a szerenkénti ob-n. A férfiak szövetségi kapitányát, Kovács Istvánt kérdeztük a felnőtt közé felkerülő hazai fiatalok helyzetéről.

A 19 éves Balázs Krisztián nyerte a szerenkénti felnőttbajnokságot korláton       Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport [1]

A 19 éves Balázs Krisztián nyerte a szerenkénti felnőttbajnokságot korláton
 •  Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

„A szerenkénti ob-n a felnőttkeretet adó nyolc versenyzőből négy nem indulhatott különböző sérülések, illetve betegségek miatt. Összességében örülünk Bátori Szabolcs és Balázs Krisztián produkciójának, de – figyelembe véve a hiányzókat – ez a verseny inkább jó erőfelmérőnek tekinthető az áprilisi, bázeli Eb-re készülve. Balázs is kisebb sérülésekkel bajlódik, így a legerősebb szerén, a nyújtón, amelyen ifjúsági Európa-bajnok, nem is tudta a bemutatni legjobb gyakorlatát, mert beállt a dereka. Ebben a korban még nagyon kell vigyázni a terheléssel.”

Az Eb-t egyébként április 21. és 25. között rendezik, és a teljes magyar férfikeret a tatai olimpiai edzőtáborban készül már három hete.

„Az utánpótlás-korosztályból felkerült fiúknak hatalmas hátrány, hogy nem próbálhatják ki magukat nemzetközi versenyen az Eb-előtt. Fontos lenne számukra, hogy a gyakorlataikat tesztelhessék éles szituációban is. Ami biztos: Bátorinak és Balázsnak egyaránt megvan az esélye a csapatba kerülésre. Értékes tanulópálya lehetne nekik a svájci kontinensverseny, pláne, hogy Balázs nyújtón és korláton is nívós gyakorlatsorra képes, amit, ha hiba nélkül végrehajtana, akár jól is szerepelhetne.”

Bátori Szabolcsnak szintén van esélye az Eb-csapatba kerülésre            Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport [2]

Bátori Szabolcsnak szintén van esélye az Eb-csapatba kerülésre
 •  Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A szövetség februárban kinevezett sportigazgatója, a 2012-es londoni olimpián lólengésben győztes Berki Krisztián szerint nehéz dolguk van az utánpótláskorból kikerülő fiataloknak, de a mostani generáció remekül helytáll.

„Általában komoly szakadék tátong az ifjúsági és a felnőttválogatott szintje között. Úgy látom, hogy a jelenlegi fiatalok jól veszik az akadályokat, és felnőttek a feladatokhoz. Bátori már a decemberi, mersini Eb-n is a felnőttcsapatot erősítette. Fokozatosan kell mindkettőjüknek lehetőséget adni, és versenyeken terhelni őket. A hozzáállásukkal teljes mértékben elégedett vagyok, már csak a tapasztalatuk hiányzik. Ráadásul a fiatalok jelenléte szerintem egyértelműen motiválóan hat az idősebb, rutinosabb versenyzőkre is.”

 

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN [3] a sportági aloldalunkon.