- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sakk: új, eredményalapú támogatási rendszer vár a fiatalokra

A hazai sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke, Molnár Béla a sakkmezo.hu [1]-nak adott hosszabb interjújában arra is kitért, hogy a jövőben milyen támogatási rendszerben segítené a szervezet az ifjúsági éljátékosokat. A szakember arról tájékoztatott, hogy a rendszerben a tervek szerint A, B, és C kategóriákat alakítanak ki, amelyekbe a bekerülés az elért eredmények alapján történik majd.

Új támogatási rendszer vár a fiatal sakkozókra Forrás: Magyar Sakkszövetség [2]

Új támogatási rendszer vár a fiatal sakkozókra  •  Forrás: Magyar Sakkszövetség

Az A jelű kategóriába azok sorolódnak, akik 16 éves korukig nagymesteri, vagy 14 éves korukig nemzetközi mesteri címet szereznek, illetve egyéni világversenyen érmes helyezést érnek el. A B kategória esetében elegendő 16 éves korig egy nagymesteri, vagy 14 éves korig egy nemzetközi mesteri norma teljesítése, illetve az, ha valaki világversenyen érmet nyerő csapatnak a tagja az U12-es, U16-os, U18-as korosztályok valamelyikében. A C-be a korosztályok országos bajnokai és ezüstérmesei bekerülnek, és ide akár a világranglista-helyezés alapján is tagságot lehet nyerni.

„Terveink szerint a támogatások összege kategóriánként évi egymillió, ötszázezer és kétszázötvenezer forint lenne. Ennek a tervnek a csiszolása történik most, és majd ezután tárgyalja meg az elnökség – fogalmazott Molnár Béla, aki a fiatal sakkedzők pályázatáról is beszámolt. – Kitaláltunk egy háromlépcsős minősítési rendszert: sakkoktató, nevelőedző, vezetőedző. A képzésekhez külön tanfolyamokat biztosítunk. A sakkoktatói képzés az alap, de mégis nagy segítség lehet az elvégzéséről szóló hivatalos dokumentum. Az iskolai foglalkozások, szakkörök szervezését vélhetően megkönnyíti majd ez a kiállított papír. Biztosan nem véletlen, hogy többek mellett három női nagymesterünk is szeretné megszerezni a sakkoktatói címet.”

További hír, hogy újraindult a Maróczy Központi Iskola képzése, amelyen 12 éves korig vehetnek részt az ígéretek.

„Itt a régről megszokott egyhetes edzőtábori rendszerben zajlik a felkészülés. Emellett működik még a Nagymesteri Iskola, amelynek keretében két nagymester, Gonda László és Medvegy Zoltán oktat. Ők évi nyolc hétvégén tíz-tíz órát adnak a fiatal tehetségeknek. Ezt azoknak az élmezőnyhöz tartozó sakkozóknak találtuk ki, akik a táborozást nem vállalják, vagy már elmúltak tizenkét évesek. Mindemellett szeretnénk még a hét-tízéves korosztály számára rendszeres tehetségkutató táborokat szervezni” – mondta a bizottsági elnök.

További korosztályos hírek SAKKBAN [3] a sportági aloldalunkon.