UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2021-04-08 18:46

Tekvondó: Salim Omar felnőtt Európa-bajnok!

Salim Omar ellentmondást nem tűrően menetelt a tekvondósok szófiai kontinensviadalának 54 kg-os mezőnyében, és még a 18. születésnapja előtt megszerezte Magyarország első felnőtt Európa-bajnoki címét.

A hétfős magyar válogatottból három utánpótláskorú tekvondós volt érdekelt a szófiai felnőtt Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján. Patakfalvy Miklós, a hazai szövetség első embere, aki a bulgáriai kontinensviadalon a versenyigazgatóság tagjaként is tevékenykedik már szerdán sejtett valamit, amikor úgy fogalmazott honlapunknak: „legalább egy érem benne van a csapatban, de titkos reményeink szerint akár kettő is lehet.”

Az egyik magyar éremvárományos a Los Angelesben élő, 17 éves Salim Omar Forrás: wtftaekwondo.hu
Az egyik magyar éremvárományos a Los Angelesben élő, 17 éves Salim Omar Forrás: wtftaekwondo.hu
A fiatalok ki is tettek magukért a nyitányon. A magyarként egykoron világbajnoki bronzig jutó (dán színekben 1992-ben, Barcelonában olimpiai bajnoki címet szerző), jó ideje az Egyesült Államokban élő Salim Gergely kisebbik fia, Salim Omar lépett elsőként pástra a küldöttségből. A körítés még neki is új lehetett, hiszen a vírushelyzet miatt az egész viadal buborékrendszerben, egy bolgár fővárosi szállodában zajlik. Ez azonban vajmi keveset foglalkoztatta. A szövetségi tudósítás szerint az 54 kg-ban induló Omar a 32 között nagyon gyorsan, 31–4-re páholta el az örmény Hamlet Mkrtchyant, majd miután a moldáv Vadim Dimitrov ellen még nagyobb különbséggel nyert (30–1), máris a negyeddöntőben találta magát. A Los Angeles-ben készülő fiú lendülete nem tört meg, az újabb sikerét a szerb Mateja Ivanovics ellen érte el. A 28–7 megint csak magáért beszél. Az elődöntőben – mint később kiderült – a nap legkeményebb viadala következett, de a magyar fiatal az orosz Vjacseszlav Bovkun ellen is nyert 11–7-re. Jött a döntő, melyben Omar a görög Diony Rapszomanikisz ellen az első húsz másodperc elteltével már 7–0-ra vezetett, az első két perc végén pedig 15–4 volt az előnye – szól a beszámoló. És Omar a folytatásban is növelte előnyét, végül 31–9-nél, 45 másodperccel a vége előtt be is fejeződött a mérkőzés. Omar Salim még nagykorúvá válása előtt felnőtt Európa-bajnok lett – hiszen csak négy nap múlva tölti be a 18. életévét. Magyarországnak pedig az első felnőtt Eb-aranyat szerezte. Jól szerepelt a bajnok 19 éves bátyja, Sharif is, akit a bolgár Daniel Ladzhev a nyolcaddöntőben végig kiélezett csatában állított meg az 58 kg-osok között, míg a 49 kilós női mezőnyben a 20 esztendős Kopcsik Laurának szintén hazai versenyző, Nikolet Kostova jelentette a végállomást – ugyanúgy a 16 között. A magyar fiatalok közül pénteken a 20 éves Patakfalvy Lucát (57 kg) és a 19 esztendős Józsa Leventét (68 kg) szólítják a küzdőtérre. További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.