- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Jégkorong: Ortenszky Tamás ezüstérmet nyert a Biel-Bienne-nel a svájci juniorligában

Négy évvel ezelőtt, 2017-ben igazolt az UTE jégkorongegyüttesétől a svájci Biel-Bienne csapatához Ortenszky Tamás. A már 19 éves korosztályos válogatott hátvéd mindjárt az első szezonjában részese volt az U17-es gárda bajnoki címének, majd egy évvel később bronzérem került nyakába.

A mostani, a koronavírus-járvánnyal bonyolított 2020/21-es évadban pedig teljessé tette az éremkollekciót, ezúttal, immár a juniorok között ezüst jutott neki, összesen 23 ponttal (8 gól, 15 gólpassz) segítette az együttesét.

„Mindenkinek nagyon nehéz volt ez az idény, hiszen a COVID miatt rengeteg meccs maradt el – kezdte Ortenszky Tamás az Utánpótlássportnak [1]. – Ráadásul a berni kanton csapatai – köztük a mienk is – az elején egyáltalán nem is szerepelhettek a korlátozások miatt. Amikortól viszont lehetett, rengeteg kellett bepótolnunk, heti három meccsünk volt egészen februárig, és még így sem sikerült az összeset lejátszani. De szerencsére nem az összpontszám, hanem pont/mérkőzés átlag alapján nézték a tabellát, így harmadik helyen zártuk az alapszakaszt. A playoffban pedig aztán annyira jól ment, hogy az első helyre ugrottunk, majd a döntőben az első vesztes meccs után a másodikat sajnos 3–0-s előnyről vesztettük el, így ezüstérem lett a vége.”

Ortenszky Tamásnak Svájcban és a válogatottal is nagy tervei vannak Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség [2]

Ortenszky Tamásnak Svájcban és a válogatottal is nagy tervei vannak  •  Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség

Ami ezt a szezon illeti, azt mondja, az első három-négy meccsen még nem volt csúcsformában, de utána összekapta magát, és sokat fejlődött. Ez igaz egyébként az elmúlt négy szezonjára is, amit Svájcban töltött.

„Nagyon felgyorsult a játékom, nem hezitálok annyit, mint korábban, gyorsabb döntéseket hozok. Megtanultam azt, hogy a gyors, egyszerű megoldások gyakran a legjobbak. A koritechnikám rengeteget javult, kétszer voltam nyári fejlesztőtáborban Finnországban és az idén is elmegyek, mert mindig lehet fejlődni.”

Nemcsak a klubcsapatával, hanem a válogatottal is fontos eseményre készül: reméli, hogy a juniorválogatott tagjaként decemberben az I/A csoportos világbajnokságon bizonyíthat.

„Nagyon nagy lehetőség ez mindenkinek, remélem, tényleg megtartják. Kíváncsi vagyok, hogy milyenek leszünk ezen a magasabb szinten. Nagyon szeretem a kihívásokat, ezért alig várom már a vébét.”

S már azt is tudja, hogy következő, ősszel kezdődő évadban még biztosan a juniorligában marad.

„Az új szabályok szerint még egy évet le kell húznom az U20-as ligában, hogy megkapjam a svájci jégkoronglicencet. A fő cél, hogy a helyi felnőttélvonalban kapjak majd szerződést. Ami biztató, hogy négy meccsen szerepeltem már a Swiss League-ben, ahol csak két külföldi játszhat, és szerencsére az edzőktől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN  [3]a sportági aloldalunkon.