- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Hat éves korra csökken a cselgáncsban a gyermekek alkalmassági korhatára

Az Magyar Judo Szövetség bejelentése szerint a Kodomo-no módszertan hazai színtéren való bevezetésével a hat-tíz éves korosztály számára is megnyílik a lehetőség a küzdelmek nélküli versenyekre – olvasható a szervezet honlapján.

Az OSEI (Országos Sportegészségügyi Intézet) és hazai szövetség együttműködése révén jön létre az új szabályozás. A előbb említett intézet Egészségügyi Szakmai Kollégiumának bevonása után Dr. Soós Ágnes, a kollégium elnöke jelezte, az MJSZ által 2021. március 8-án benyújtott kérelem hatására a következő döntés született.

Forrás: Ász Sport Fotó / MJSZ [1]

 •  Forrás: Ász Sport Fotó / MJSZ

„A Kodomo-no kata versenyrendszert, mint formagyakorlatot elfogadjuk. Gyakorlati megvalósulásában javasoljuk a dzsudósportban az alkalmassági korhatárt hat évre csökkenteni, a versenyzési korhatárt tíz éves korban meghagyni.”

Hatalmas előrelépés ez a cselgáncsnak, hiszen így a sportág bázisát jelentő korosztályok megtartására nyílik lehetőség.

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a Judoinfo januári interjújában beszélt erről.

„Komoly eredmény volt, hogy a budapesti Grand Slammel újraindítottuk a dzsudót, de az legalább ilyen fontos volt, hogy valamennyi korosztály számára meg tudtuk rendezni az országos bajnokságot 2020-ban, ezzel reményt és esélyt tudtunk adni a kluboknak, az edzőknek, a versenyzőknek. Csakhogy a járvány miatt a legnépesebb korosztályt veszítjük éppen el. A dszudóban a tíz évnél fiatalabbak nem kaphatnak versenyengedélyt, emiatt becslések szerint november óta a korosztály hatvan százalékát elveszítettük. Nem járhatnak edzésre, más sportágat választanak, ezt szülőként, sportvezetőként meg is értem. A jövő héten egy online konferencia keretében, a Nemzetközi Judo Szövetség segítségével próbálunk erre megoldást találni. Olyan előterjesztést fogok tenni, ami a dzsudón belül lehetőséget ad a hat-tíz éves korosztály számára is, küzdelmek nélküli versenyzésre, ezt a módszert a Kodokan Egyetem és a francia szövetség tökéletesen kifejlesztette. Nagyon sok feladatunk lesz 2021-ben, de ez az egyik legégetőbb” – foglalta össze az elnök.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [2] a sportági aloldalunkon.