- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Cselgáncs: helytálltak a fiatalok a lisszaboni felnőtt Eb-n

Az elmúlt hétvégén a portugál fővárosban harcoltak meg egymással a kontinens legjobb dzsúdósai. A magyar színeket öt utánpótláskorú (U23-as) versenyző képviselte. A nők között 21 éves Kármán Andrea (57 kg) és a 19 éves Varga Brigitta (63 kg), eközben a férfiak mezőnyében a 22 éves Gőz Roland (90 kg), a 20 éves Tóth Benedek (81 kg) és a 19 éves Vég Zsombor (100kg) indult a fiatalok közül.

Az első versenynapon, pénteken Kármán Andreára figyelhettünk az 57 kilósok között. A tehetséges magyar dzsúdós nyitó meccse mindössze 22 másodpercig tartott, miután az olimpiai kvalifikációban érdekelt lengyel Anna Kuczera nagyon gyorsan ipponnal véget vetett a küzdelemnek, és Kármán versenyének.

Szombaton már két hazai reménységét, Tóth Benedek és Varga Brigitta szereplését követhettük nyomon. Varga nagyon rosszul járt a sorsolásnál a 63 kilós súlycsoportban, hiszen a regnáló olimpiai bajnokot, a szlovén Tina Trstenjakot kapta, akivel ugyan szoros meccset vívott, ám a rutinkülönbség az ütközet végére kidomborodott, így a végén a tapasztaltabb ellenfél jutott tovább.

A 20 éves Tóthnak szintén nem volt szerencséje a sorsolással, hiszen neki is az egyik legjobb formában lévő dzsudokával kellett megmérkőznie. A grúz felmenőkkel bíró osztrák színekben szereplő Shamil Borchashvili végül két perc alatt felülmúlta magyar riválisát, földharccal befejezve az összecsapást.

Gőz Roland helytállt izraeli riválisával szemben Forrás: MTK Budapest [1]

Gőz Roland helytállt izraeli riválisával szemben  •  Forrás: MTK Budapest

Az utolsó napon következtek a legnagyobb súlycsoportok. Először 90 kilóban Gőz Roland lépett tatamira az izraeli Li Kochman ellen. Az izraeli két héttel korábban az antalyai Grand Slamen bronzérmet szerzett, így kétségkívül lendületben érkezett a viadalra. Kiélezett küzdelmet hozott a meccs, de kijött a tudáskülönbség a végére, és a 26 éves felnőtt Eb-ezüstérmes Kochmann mehetett tovább ipponnal.

A kontinensbajnokság egyetlen magyar győzelmét az utánpótláskorúak közül a 19 éves ceglédi Vég Zsombor szerezte, aki a száz kilogrammosok versenyében az első körben diadalmaskodott a német Dariuo Kurbjeweittel szemben. Ugyanakkor a második fordulóban az egész mezőny egyik legfelkészültebb harcosán kellett volna túljutnia.

Az azeri Zelym Kotsoiev nyerte a közelmúltban a törökországi GS-viadalt, és ennek megfelelően ő kezdte jobban a mérkőzést. Azonban Vég remekül tartotta magát, mi több egy vazaarival meg is szerezte a vezetést, viszont ez nem bizonyult elégnek a győzelemhez, ugyanis azeri ellenfele, az Eb későbbi bronzérmese nem engedte, hogy a magyar fiú lepörgesse a hátralévő időt. Egy váratlan pillanatban indított dobással, és annak eredményeképpen ipponnal harcolta ki a továbbjutást.

A férfiak szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor elégedett a fiúk teljesítményével.

„Roland nem is kaphatott volna nehezebb ellenfelet sajnos. Tisztességgel neki ment az izraelinek, mepróbálta, viszont nem sikerült most. Roli még nem tart ezen a szinten, de versenyről versenyre egyre közelebb kerül az élmezőnyhöz. Taktilailag érnie kell még, de fizikailag minden adottsága megvan, és a technikai repertoárja is rendelkezésre áll. Benedeknek szintén egy magasan kvalifikált rivális jutott, ezzel az osztrák fiúval közös edzőtáborok során rendre megküzdenek a magyarok, így ismertük őt viszonylag jól előzetesen. Állásban remekül harcolt Benedek, azonban a földharc nem kedvezett neki, és azon el is ment a mérkőzés. A földharc technikában még fejlődnie kell a magyar tehetségnek, hogy ezen a szinten is helytálljon.”

„Zsombor nagyon szépen hozta a nyitó meccset, viszont ezután az azeri legyőzése már komoly bravúr lehetett volna. Benne volt a potenciál, hogy rajta is túljusson Zsombor, ám taktilailag még nem dzsúdózott elég éretten az előny birtokában. Ebben még javulnia kell egyértelműen, de így is biztató jeleket mutatott, és megvagyok elégedve a produkciójával.”

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [2] a sportági aloldalunkon.