UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2021-04-24 20:47

Asztalitenisz: a szövetség új program és versenyrendszer indításával bővítené a hazai utánpótlás bázisát

Jelentős átalakulás várható az itthoni asztalitenisz-életben. Amellett, hogy a sportág hátországát jelentő utánpótlásban a lányoknál és a fiúknál is központi akadémiák létesülnek, a legkisebbek számára is komoly változások jönnek, hiszen a szövetség új fejlesztési programot, illetve versenysorozatot hirdetett meg az 5-9 éves korosztály növendékeinek.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség tervei szerint a jövőben a nemzetközi trendekhez hasonlóan itthon is a tehetséges fiatalok a központi akadémiák keretei között fejlődhetnének. Ám mindezek mellett a legfiatalabb korosztályokról sem feledkeztek meg, számukra is komoly változásokat terveznek bevezetni. A szövetség vezetése néhány napja a sportági piramis alját jelentő öt-kilenc éves gyerekek nevelését illetően is új stratégiával állt elő. Először is az 5-7 éves korcsoportnak ősztől indul a Pingpong Palánták Program. Ennek részleteiről a MOATSZ sportigazgatóját, Fazekas Pétert kérdeztük.

Forrás: Magyar Asztalitenisz Szövetség
Forrás: Magyar Asztalitenisz Szövetség
„Az utánpótlás-támogatási rendszerben az eddigiekben az U11-es volt a legfiatalabb korosztály, ahova még a szövetség keze is elért. A 10 éves kortól egészen a felnőtt korig kiépített, működő struktúrával rendelkezünk, viszont a legkisebbek eddig kimaradtak a támogatási szisztémából. A sportág alapjait szeretnénk az új programmal megerősíteni, és a meglévő űrt mindenképpen betölteni. – nyilatkozta a szakember az Utánpótlássportnak.A Herendi Ivánnal közösen kidolgozott új koncepció elsődleges célja ezáltal, hogy a sportág bázisa minél szélesebbé váljon, illetve a kezdők, a legfiatalabbak számára a minőségi edzésmunkához szükséges feltételek lehetővé tétele. A szakosztályok és szakemberek motiválásával elindítani egy nemzetközi sikerekre is képes új generáció felnevelését, legalulról építkezve.” Eközben a 8-9 éveseknek szeptembertől kezdetét veszi a Nebuló-Kupa nevű új tornasorozat. „A versenyrendszert is szeretnénk kibővíteni az alsóbb korosztályok számára. Ezzel az a célunk, hogy az U9-es és az U10-es korcsoportokhoz tartozó ígéreteknek országos találkozási és vetélkedési lehetőség biztosítsunk. A versengés kialakítása a legfőbb szándékunk, a normál mérkőzések mellett ügyességi viadalokon vitézkedhetnek egymással a reménységek. Egyértelműen gyerekbarát versenysorozatot szeretnénk ebből létrehozni, nem pedig a vérre menő küzdelmet hangsúlyozni. Reméljük ezáltal sikerül majd mind a gyerekek, mind a szülők asztalitenisz iránti elkötelezettségét is megerősíteni.” További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.