UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-05-07 12:31

Atlétika: hét magyar utánpótláskorú versenyző készül a nagy dobásra Splitben

Rangos eseményen vesznek részt szombaton és vasárnap a dobóatléták: a Splitben esedékes Európa-kupának Viszkeleti Villő lesz a legfiatalabb indulója – ráadásul a 15 éves ígéret a felnőttmezőnyben szerepel.

Szombaton és vasárnap a horvátországi Splitben szerepelnek a magyar dobóatléták. A dobó Európa-kupa hosszú idő után kínál rangos nemzetközi megméretést a legjobbaknak, az eseményen pedig több utánpótláskorú versenyző is elindul.

Viszkeleti Villő 15 évesen szerepel a felnőtt Európa-kupán Fotó: Tom Sch
Viszkeleti Villő 15 évesen szerepel a felnőtt Európa-kupán Fotó: Tom Sch
„Azzal, hogy két hónappal elhalasztották a versenyt, remek lehetőség nyílt a dobóatléták számára, hogy ideálisabb időpontban és időjárási viszonyok közepette mérethessék meg magukat. Mivel ez egy igencsak rangos, C kategóriás versenynek számít, jó sok pontot lehet gyűjteni a világranglistára, és a tokiói rangsorban is feljebb lehet kerülni egy-egy jó eredménnyel. Az lenne az ideális, ha sikerülne olimpiai szintet is produkálni Splitben” – idézi Kámán Bálintot, a hazai szövetség sportszakmai igazgatóját az atletika.hu. A szakember az olimpiai szinttel kapcsolatban elsősorban nem a korosztályos résztvevőkre gondolt, de a fiatalabbak célja sem lehet más az idei legjobb eredmények vagy egyéni csúcsok elérésénél. A felnőttmezőny, sőt az egész Európa-kupa – beleértve az U23-as korosztályt is – legfiatalabb indulója, a mindössze 15 éves kalapácsvető, Viszkeleti Villő lesz. A szombathelyi Dobó SE reménysége az ifjúsági korosztályban a világ élmezőnyébe tartozik, most pedig a „nagyok” között is megcsillogtatná tudását: a felnőttszerrel teljesítheti a fejlődésében a következő lépcsőfokot jelentő 60 métert. A felnőttek között indul továbbá a 20 esztendős nyíregyházi Tóth Balázs is, aki számára szintén jó visszajelzést adhat a viadal. Az U23-as súlylökők között Kovács László és Beregszászi Renáta, a kalapácsvető-mezőnyben Németh Zsanett és Czeller Gábor, míg gerelyhajításban Járvás Máté méreti meg magát. A csapatból viszont hiányozni fog a már benevezett 17 éves Kövér Fanni. A szövetség tájékoztatása szerint az hazai ifjúsági csúcstartó VEDAC-os gerelyhajító hajlítósérülése miatt visszalépni kényszerült az U23-as kategóriában való indulástól.

DOBÓ EURÓPA-KUPA, SPLIT A MAGYAR INDULÓK felnőttek női diszkoszvetés: Kerekes Dóra (Nyíregyházi Sportcentrum) női gerelyhajítás: Moravcsik Angéla (MTK Budapest) és Szilágyi Réka (Debreceni Sportcentrum) női kalapácsvetés: Gyurátz Réka (Szombathelyi Dobó SE) és Viszkeleti Villő (Szombathelyi Dobó SE) női súlylökés: Veiland Violetta (Szegedi VSE) férfi diszkoszvetés: Huszák János (FTC) és Szikszai Róbert (Nyíregyázi Sportcentrum) férfi gerelyhajítás: Rivasz-Tóth Norbert (Szolnoki MÁV SE) férfi kalapácsvetés: Rába Dániel (Szombathelyi Dobó SE) és Pars Krisztián (Szombathelyi Dobó SE) férfi súlylökés: Tóth Balázs (Nyíregyházi Sportcentrum) U23-asok női súlylökés: Beregszászi Renáta (Kecskeméti ARC) női kalapácsvetés: Németh Zsanett (Szombathelyi Dobó SE) férfi gerelyhajítás: Járvás Máté (UTE) férfi kalapácsvetés: Czeller Gábor (VEDAC) férfi súlylökés: Kovács László (Ikarus BSE)

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.