UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2021-05-10 15:05

Súlyemelés: Ehrlich Panka és Szalai Lili szórta a csúcsokat

A magyar súlyemelés utánpótlásának két felettébb ígéretes reprezentánsa, Ehrlich Panka és Szalai Lili gondoskodott róla, hogy a sportág nagy múltú zalai versenyének második fél évszázada is emlékezetesen induljon: az oroszlányi tinik tudniillik országos korosztályos csúcsokat döntöttek az 51. Göcsej Kupán.

Zala megye gazdag hagyományú súlyemelősportjának minősítésére elegendő egyetlen tényt rögzíteni: a Göcsej Kupát útnak indítása óta minden évben megtartották, így aztán a május 9-i – győzelem napi – versenyt már ötvenegyedik alkalommal nyithatták meg a vendéglátók. Mivel még mindig pandémiás időket élünk, nagyon is elfogadható, hogy csaknem félszáz erős hazai fiatal vállalta a vasárnapi megméretést Zalaegerszegen, ahol is a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnoka vált egy napra a súlyemelők főhadiszállásává. Kora reggeltől tárcsazörgéstől volt hangos a létesítmény, amelyben a legnagyobb „zajt” két kiemelkedő tehetség, Ehrlich Panka és Szalai Lili keltette azzal, hogy – immár sokadszorra – utánpótlás-rekordokat adott át a múltnak. Az oroszlányi kiválóságok közül Panka, aki Likerecz Attila tanítványa és az OVSEE-ben emel, a serdülők 59 kilogrammos súlycsoportjában hétszer, míg Bagócs János neveltje, Szalai Lili, az OVSK versenyzője az ifjúságiak 71 kilós kategóriájában négyszer javított csúcsot!

Ehrlich Panka hétszer javított csúcsot Forrás: mssz.hu
Ehrlich Panka hétszer javított csúcsot Forrás: mssz.hu
A júliusban 14 évessé kamaszodó Panka hat kifogástalan gyakorlattal állt elő – mondhatni, régi jó szokását megtartva -, s csupán első fogásait választotta meg edzőjével az általa tartott magyar rekordok szoros közelében. Azaz: szakításban 60 kilón biztosított, majd 63, s 64 kg-ra módosította eddigi – 62 kilós - legjobbját. Lökésben 73 kilón, csúcsmagasságon mutatkozott be, hogy utána a 74 és a 75 kg se jelentsen számára megoldhatatlan feladatot. Mindeközben összetettben háromszor is emelte a „csúcsadagot”, amely 139 kilogrammnál állt meg. A 17 esztendős Szalai úgy teljesített korábbi eredményeinél jobban, hogy az első fogásnemben a háromból két gyakorlatát is elrontotta. Viszont az az egy - 80 kilón – a versenyben maradását jelentette, lökésben pedig már első kísérletével 98 kg-ra növelte a súlycsoport rekordját, hogy aztán a 101 kilóval is elbánjon. A 105 – ezúttal még – sok volt, de összetettben így is előbb 178, majd 181 kilóig tornászta fel országos csúcsát. Nem kérdés, mindkettőtől hasonló, szó szerint csúcsszintű folytatás várható az év további versenyein is. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.